Blogolj!

Nem lett Román az első idei baba

Kecskés István

Elképesztő dolgokat tudnak a szülők produkálni, amikor nevet választanak a gyerekeknek.

Balázs Imre, az új év első vidéki újszülöttje a szombathelyi Markusovszky Kórház szülészetén 2018. január 1-jén. A 36 éves édesanya, Kiss Emese Enikő első gyermeke 3130 grammal, 50 centiméterrel, természetes úton jött a világra. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Szombathelyen 0.01-kor megszületett Balázs Imre, Budapesten 0.23-kor Flóris. Isten éltesse őket! A szüleik nem ültek fel az új hóbortnak és nem adtak valami elképesztő nevet az újszülötteknek.

Pedig választék lett volna. Még akkor is, ha tudjuk, hogy Pinczés Leokádia és Lakatos Nintendó csak a képzelet szülöttei. Mindmegannyi Szara, Dzesszika és Parker mellett az sem lenne csoda, ha az említettek is élő személyek lennének. 

Tavaly az akadémia bejelentette, hogy milyen új nevek közül lehet válogatni. Mintha nem lenne elég az a csomó, ami szerepel a naptárban. Meg különben is. Van olyan eszement, aki Brájennek nevezné el a gyerekét (tudják, a Family Guy beszélő kutyája), esetleg Erősnek (és ha nem lesz az?), vagy Fajsznak (minek?), netán Nepomuknak (ne…), ne adj Isten Románnak (jó, hogy nem egyenesen Bukarestnek). Ezek voltak a fiúk, persze nem a teljes lista, mert ugye Vulkán szóba se került. Válogassunk a lány nevek között: Barack (amerikai elnök is lehetne), Búzavirág (koszorú, ma senki sem szomorú), Delfina (csak nehogy bálna legyen), Fehérke (hó?), Remény (legalább tudjuk ki hal meg utoljára) és vélhetően a Román női változata a Romi (juj ez nagyon romi). 

Idén Balázs Imrével és Flórissal indult az esztendő. Bíztató!

Férfi nevek

Apaj, Agamemnon, Alpár, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Dzsamal, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, ​Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kücsid, Lizander, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel.

Női nevek

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár,  Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/46593/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?