Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 2 (kettő), 14 (tizennégy), 27 (huszonhét), 32 (harminckettő), 36 (harminchat), 40 (negyven). Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt, az 5 találatos szelvényekre egyenként 332.755 forintot; a 4 találatos szelvényekre egyenként 7.765 forintot; 3 találatos szelvényekre egyenként 2 145 forintot fizetnek.
Blogolj!

Nincs karácsony Botka-terv nélkül

Pintér M. Lajos

Kinek, mit és miért üzent Szeged szocialista polgármestere, aki minapi nagyinterjújával megpörrentette a ventilátort?

Úgy tűnik, van karácsony Kevin nélkül, de már nincs karácsony nagyot durranó Botka-interjú nélkül. Szeged tizenöt éve regnáló szocialista pártfőtitkára polgármestere pontosan egy évvel ezelőtt az azóta elhíresült 168 Óra-négyszemtköztiben próbálta meg levetkőzni a Vaci Laci-jelmezt, azzal, hogy „a francokat nem vállalja” a miniszterelnök-jelöltséget – persze csak feltételekkel. A Botka-projekt aztán kilenc hónap alatt csúfosan megbukott, a felperzselt föld taktikája tovább erodálta a balliberális reményeket, a kapitány elmenekült a süllyedő hajóról, majd némi családi gombászás után megérezte a fenyőillatot, és újra erőre kapott. Az önkormányzat PR-hetilapjában néhány nappal azután borította a bilit a honi politikai szférára, hogy Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc némiképp elvarratlannak tűnő kézfogója Karácsony Gergelyben jelölte meg a történelmi veszélyben lévő, pártállami gyökerű magyar baloldal menekülési útvonalát.

Botka László ismét kinyilatkoztatta, hogy az ellenzéki térfélen mindenki csak saját túlélésére játszik, és a baráti öleléssel párhuzamosan amúgy az asztal alatt suttyomban egyúttal el is gáncsolja a „partnert”, ha úgy kívánja az érdeke. Márpedig úgy kívánja. Azaz a kormányváltásban senki sem hisz komolyan, a Fidesz pedig rendkívül ügyesen aknázza ki a balliberális marakodásban és cicaharcokban rejlő lehetőségeket, azok teljes eszköztárát megragadva és alkalmazva. Akár úgy értékeljük ezt, hogy kérlelhetetlenül őszinte, kemény üzenetet küldött a még bizakodó, az utolsó szalmaszálba kormányellenes tábornak, akár úgy, mint a DK-közeli blogok, miszerint a fekáliát kavarva „visszaköpött a közös tányérba”, a botkai helyzetértékelés tökéletesen megfelel a politikai realitásoknak. Amennyiben a baloldal a jelenlegi helyzetben, hazai és összeurópai kontextusban reménytelennek látja a 2018-as választást, nem számol a győzelem lehetőségével, és már 2022-re helyezkedik, tülekedik. Érdemi mondanivaló és még stratégia nélkül. Pont.

A bukott MSZP-s kormányfőjelölt a sorok között fideszes ellenfeleihez is szól. A szegedi kampány márpedig megkezdődött, hiszen a Molnár–Gyurcsány-alku egyértelműsítette, hogy a csongrádi megyeszékhely két választókörzetét Botka megtarthatja magának, a dohányfüstös titokszobák kötélhúzása véget ért, az őszödiek – legalábbis rövid távon – nem törnek borsot az orra alá. Ehhez, nem máshoz igazodhat Kerényi György kommunikációs „guru” leigazolása is a helyi önkormányzathoz, nincs itt szó háláról vagy szociális érzékenységről.

A Martin Schulzcal történt parolázást eközben  válaszul a helyi konkurencia aláírásgyűjtő performanszára citylightokon közvetlenül és karácsonyi üzenetében (a sajtókommunikációban) közvetetten zuhanyozza le magáról: rászoruló magyar családokkal népesítené be városát, nem migránsokkal, és nyugalmat ígér a gyűlölködés helyett. A tartalom őszinteségét és hitelességét e helyütt nem firtatnánk és cizellálnánk.

A lényeg ugyanis nem más: Botka csúcsra járatja a küzdelmet, ezerrel ráfeküdt arra, hogy jövő áprilisban elhozza magának – félreértés ne essék: nem másnak, nem az egy(b)esült baltábornak – a két mandátumot, majd innen dobbantva 2019-ben saját vörös szigeteként őrizze meg Szegedet a narancssárgás magyar tengerben (saját bikkfanyelvén: világítótoronyként az egyre borúsabb tengeren). Nem, egyáltalán nem a demokrácia és a szolidaritás szigeteként, hiszen az sosem volt.

Ez a nem is oly leplezett Botka-terv.

Ami nem a címszereplője miatt veszélyes a jobboldalra nézve, hiszen az MSZP örök reménysége már nem örök, és nem is reménység. 2017-ben ugyanis nagydobra verte nagypolitikai fogalmatlanságát és alkalmatlanságát. Nemcsak csatát: háborút veszített. Ám lokális ereje nem tört meg.

Szóval a jelenség maga, ami figyelmet érdemel. Sina ira et studio. Hogyan birkózik meg a szeretet és az összefogás (adott esetben csalárd) ereje a szélsőséges harcmantrával, megkarcolja-e a polgáriaskodó szemfényvesztés a polgári színeiben kissé fakulgató polgári zászlót.

Vigyázó szemünket Szegedre vessük!

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/46314/pics/lead_800x600.jpeg
Botka László,fidesz,Gyurcsány Ferenc,migráció,migráns,MSZP,Szeged,választás,választás 2018
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?