Blogolj!

Románia nemzeti ünnepére


1918. december 1., Gyulafehérvár. 1228 küldött döntött és Erdély Romániáé lett. Nem, román soha nem volt és nem is lesz. Pusztán egy gúnyhatárt húztak meg az első világháború után. Egy mocskos, átkozott vonallal szakítottak szét családokat, tettek tönkre sorokat. 

A románok maguk döntöttek Erdély sorsáról, mégpedig úgy, hogy a magyarság véleménye nem érdekelte őket. Ez már önmagában is sorscsapás, nemzeti tragéda. Románia ettől lett a térség egyik legnagyobb országa, úgy hogy elvett valamit, ami sosem volt az övé. 

Azóta is ünneplik ezt az eseményt. 

Provokálják a magyarságot Erdély nagyobb és kisebb városaiban is. Román zászlókkal flangálnak a magyar, vagy éppen a szász településeken, masíroznak Székelyföldön és a Bánságban. Ünneplik az agressziót, azt hogy a demokráciát semmibe véve elvettek tőlünk valamit, ami mindig a miénk volt. Ráadásul azt várják tőlünk, hogy ehhez jó pofát vágjunk, netán velük mosolyogjunk és ünnepeljünk. 

Ahogy tette annak idején  Medgyessy Péter, aki a véletlenek furcsa összjátékának köszönhetően miniszterelnök tudott lenni nálunk és ebben a minőségében pezsgővel koccintott 2002. december 1-én Adrian Nastase román kormányfővel. 

Hányinger…

Az utóbbi években azért rendben megy ez a nap mifelénk. Nem gratulálunk, nem ünnepelgetünk, nem mosolygunk. Tudjuk a történelmet. Elfogadni nehéz – momentán persze nem nagyon van más választásunk –, megérteni lehetetlen azt, hogy miként történhetett meg ez az egész. 

Általában nem könnyű erdélyi magyarként megélni a románok uralkodását, de ez a nap még nehezebb lehet. Nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy az ember ne nézzen csúnyán a román zászlós ünneplőkre Csíkszereda, vagy Kolozsvár főterén. 

Nincs más választás. Méltósággal kell viselni a sorsunk, de hogy egy kicsit nevessünk is kínunkban nézzük ezt a térképet: 

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/45450/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Jozsef 2017-12-01 18:36:03
Az Antant darabolta fel,gyalazatos modon,erdekei szerint Magyarorszagot! A gyulafehervari "gyules"egy kis ,megrendezett elojateka volt mindennek! A leheto legaljasabb cselekedete a nagyhatalmaknak,szetdarabolni egy ezereves allamot aljas erdekek menten,es remenytelen helyzetbe hozni artatlan magyar csaladok millioit!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?