Blogolj!

A befogadó közeg…

Kecskés István

Napok óta tele van a média Halásztelek város polgármesterével, akinek egy 2015-ös Facebook bejegyzését idéztük fel a minap. A posztban arról értekezik, hogy a Pest megyei város migránsokat fogadna be. 

Szentgyörgyi József, MSZP-s városvezető válasza egyszerű volt a kérdésben: hazug az oldalunk. Az nem zavarja, hogy a tőle származó idézet szolgáltatta a cikk alapját, ezzel a támadással mentegeti magát. Világos, érthető az üzenet. 

Hogy milyen viszonyt ápol(na) Halásztelek vezetője a bevándorlókkal az kiderül, ha fellapozzuk a 2015. júniusában megjelent helyi lapot, amelyben megjelent az akkor futó kormányzati hirdetés és alatta egy helyi, a város vezetőinek igényeihez, elkötelezettségéhez igazított reklám. 

Az alsó reklám sok mindent mutat. Vélhetően két évvel ezelőtt Halásztelken nem sok illegális bevándorló fordult meg. Ellenben biztosan jöttek erdélyiek, felvidékiek, kárpátaljaiak, vagy éppen vajdaságiak. Sőt minden bizonnyal – bár ezt bevallom nem tudom – akadtak ellenőrzött keretek között érkezett ázsiai, netán afrikai bevándorlók is, akik valamilyen oknál fogva Halásztelket választották új otthonuknak. Jelentős részük valószínűleg azért, mert itt tanult, kapott munkát, vagy alapított családot. 

Őket összemosni azokkal, akik nem hajlandóak elfogadni az európai kultúrát, átvenni a szokásokat – például azt, hogy nem erőszakolunk meg nőket a szilveszteri buli közben… – elég nagy bűn. Persze lehet azt mondani, hogy az alsó kép is fizetett hirdetés, csak azt ne felejtsük el, hogy újság impresszumában a következő szerepel: "A kiadásért felelős személy: Szentgyörgyi József". Vagyis nyilván tudta, hogy mi jelenik meg a lapban, ez nem zavarta, azonosult vele. 

Miközben hazánkban véleményszabadság van, ennek következtében mindenki azt mond és ír, amit akar, a legegyszerűbb védekezés, azt mondani valakire, vagy valamire, hogy hazudik. A tények azonban nem szoktak. 

Az pedig már megint más kérdés, hogy mit gondol úgy általában azokról a bevándorlókról és Magyarországról, akik hazánkat – lehet, hogy éppen Halásztelket – választják új otthonuknak. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/42288/pics/lead_800x600.png
Halásztelek,migráció,Szentgyörgyi József
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?