Nem volt hatos a lottón
Nyerőszámok: 2 (kettő), 14 (tizennégy), 27 (huszonhét), 32 (harminckettő), 36 (harminchat), 40 (negyven). Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt, az 5 találatos szelvényekre egyenként 332.755 forintot; a 4 találatos szelvényekre egyenként 7.765 forintot; 3 találatos szelvényekre egyenként 2 145 forintot fizetnek.
Blogolj!

Tesco: gazdaságos sztrájk a sportnapon

Kecskés István

Bombaként robbant a hír, hogy pénteken délután valamint szombaton délelőtt tíztől munkabeszüntetés lesz a Tesco áruházakban. Határeset. 

Úgy indultam el a tököli Tescoba, hogy azon gondolkodtam, én megértem az áruházlánc alkalmazottait. Volt egy időszak, amikor nem kellett dolgozniuk vasárnap, de egy ideje megint kell. Azért állnak munkába mindenki pihenőnapján, hogy mi vásárolhassunk. Igazságos?

Nem hiszem. 

Aztán néhány perccel öt után – vagyis egy órával a munkabeszüntetés kezdetét követően – már az gyanús volt, hogy a közepes méretű szupermarket parkolójában volt autó bőven. Belépve az áruházba, sok minden világossá vált, de leginkább az, hogy itt aztán sok minden van, de munkabeszüntetés az nincs. 

"Minek? Nem vagyunk mi mozdonyvezetők… Ránk úgysem figyel oda senki" – mondta keserűen az egyik alkalmazott. 

"Itt senki sem sztrájkol. És különben is csak nemrégen tudtuk meg, hogy nekünk most fel kellene függesztenünk a munkát. Kaptunk némi emelést mostanában. Nyilván nem sok, de legalább valami" – folytatta. 

Szóval mindenki dolgozik – állapítottam meg, de gyorsan kiderült, hogy korántsem. 

"Ja, nem. Nagyon sokan vannak a családi sportnapon a Balatonon. Na, ők nem dolgoznak."

Puff neki. Szóval olyan napon léptek sztrájkba a tesco-sok, amikor nagy részük, amúgy sem dolgozna.

Így könnyű – a húspultnál is zavartalan a kiszolgálás. 

Sőt a pénztárosok is szorgoskodtak. Róluk később kiderült, hogy az egész sztrájknak ők a kulcsfigurái, de erre majd később visszatérünk. 

"Én amúgy ma szabadnapos lennék, szóval ahelyett, hogy otthon ülnék, vagy itt sztrájkolnék – dolgozom. Mondták, hogy aki akarja az befejezheti a munkát, de az egy csomó papírmunkával járt volna. Meg aztán biztos vagyok abban is, hogy aki most felfüggeszti a munkát, azt megjegyzik."

Az ügyfélszolgálaton is zajlott az élet. Meg a viccelődés: "Nyugodtan menj haza. Bemondták a tévében, meg a rádióban, hogy sztrájkolunk ezért most alig van vásárló" – szólt oda egyikük a kasszásnak. Amúgy valóban: egyik pénztárnál sem állt a sor. 

"Tudjuk, hogy bemondták a rádióban a sztrájkot, de azt mi itt nem halljuk. Amúgy meg nem is támogatom ezt az egészet. Tételezzük fel, hogy felemelik a fizetésünket ötezer forinttal. Ez azt jelenti, hogy a mi fizetésünk olyan nagyon nem ugrik meg, de a múltkorihoz hasonlóan elküldenek néhány embert onnan fentről. A vezetők közül. Persze már ők sincsenek sokan, így aztán könnyen meglehet, hogy kisebb áruházakat zárnának be. Nekem ilyen áron nem kell az az ötezer. Nekem is van három gyerekem, tudom mit jelentene, ha munka nélkül maradnék."

Persze a lehetőség adott arra minden Tesco-ban, hogy kitörjön a sztrájk, ám ennek több kulcsfigurája is van. Először is a pénztárosok. Mint az egyik alkalmazott elmondta, ameddig egy is akad köztük, aki felveszi a munkát, addig nem zárhatnak be. Márpedig náluk mindegyik dolgozik és ott vannak még az önkiszolgáló kasszák is. 

És persze bezárni nem lehet csak úgy: "Szólni kell az áruház vezetőjének, ha sztrájkolni kezdünk, mert csak ő zárhatja be a boltot. Ő meg a Balatonon van a sportnapon. Onnan kellene feljönnie. De mondjuk rendes volt. Mondta, hogy úgy van akkor szóljunk és jön."

A sportnapról, amelyen a munkavállalók szerint 4-5000 kollégájuk volt ott pénteken. 

Ilyen a gazdaságos sztrájk. Olyan Tesco-s. 

Címkék: sztrájk, Tesco
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/42263/pics/lead_800x600.jpg
sztrájk,Tesco
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?