Nem volt telitalálat a hatos lottón
Nyerőszámok: 15, 21, 22, 23, 28, 39 Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 132 875; a 4 találatos szelvényekre 11 285; a 3 találatos szelvényekre 2440 forintot fizetnek.
Blogolj!

Macronnak csípi a szemét az olcsó, Kelet-európai munkaerő

Charlotte

Emmanuel Macron megkezdte háromnapos körútját Kelet-Közép-Európában, ahol elsősorban a szociális dömping és a kihelyezett, olcsó munkaerő problémájára szeretné felhívni a figyelmet. Jó jó, ez így elég mondvacsináltan hangzik, mi a valódi indok? Tényleg ennyire szívén viseli Kelet-Európa sorsát? Tényleg el szeretné érni, hogy egy magyar munkavállaló ugyanazért munkáért ugyanannyit keressen, mint egy francia? Frászt! Teszi mindezt azért, mert megválasztása óta rengeteget vesztett népszerűségéből, egyre csak növekszik a francia munkanélküliek aránya (9,6 százalék), erősödnek az elégedetlenkedő hangok, így a Kelet-európai munkavállalókat tette meg bűnbaknak, akik elveszik a munkát a derék franciák elől. Tehát az egész turné csak egy színjáték, aminek kizárólag az a belpolitikának szóló célja, hogy Macron azt a látszatot keltse, megpróbál valamit tenni a probléma ellen. Persze ezért jó nagy ívben elkerüli Magyarországot vagy Lengyelországot, mert itt kőkemény tárgyalásokkal kellene készülnie, amiket nehéz lenne otthon sikerként prezentálni. Szemben ugye Csehországgal, Szlovákiával, Ausztriával, Romániával és Bulgáriával, ahol jelentős francia cégek állomásoznak, így ezekben az országokban jóval nagyobb Macron érdekérvényesítő potenciálja. 

De mi zavarja annyira a csibészes mosolyú gall elnököt? A kiküldött munkavállalók körüli problematika alapja az, hogy sok nyugat-európai megbízást közép-kelet-európai munkásokkal végeztetnek el, akik olcsóbbak, és az adott munka elvégzése után hazamennek származási országukba (vagyis itt nem az életvitelszerűen Nyugatra költözőkről van szó). 

Több mint 98 ezer ilyen szlovákiai munkavállalót tartanak számon évente. Ez jóval több a magyarországi adatoknál (63 ezer), de például a belgiuminál is (83 ezer). Ezek a munkások nyilván konkurenciát jelentenek a hazai (brit, francia, német, belga, stb.) munkásoknak, akik a kelet-európaiaknak kínált bérért nem hajlandók elvállalni az adott munkát. 

Az Unió szeretne reagálni a nyugati, elsősorban francia polgárok elégedetlenségére, és akár a munkaerő szabad mozgásának egy részét is hajlandó lenne feláldozni érte. Például úgy, hogy olyan intézkedéseket hoznak nemzeti szinten, ami szerint például a szlovákiai munkás a kiküldetés ideje alatt a célország bérezési szintjén kapjon fizetést. Ezzel megszűnne a kelet-európai munkavállalók versenyképessége Nyugaton. 

Paradox módon a francia elnök és még Robert Fico is a tervezett intézkedéseket úgy próbálják tálalni, mintha az a munkavállalók érdeke lenne. Macron szerint Franciaországnak védekeznie kell a szociális és bérdömping ellen (kérdés, akkor miért vállalja fel a migránsok beáramlásának hozadékait), Fico pedig azzal érvelt, hogy az Szlovákia érdeke is, hogy védje hazai munkavállalóit a kelet felől érkező külföldi munkásokkal szemben. 

Tény azonban, ha eltörlik a bérkülönbségeket, akkor nyugaton lényegében megszűnne a kereslet a kelet-európai munkások iránt, Macron pedig kifoghatná a szelet Le Pen, és az egyre erősödő protekcionista nacionalizmus vitorlájából. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/41588/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?