Blogolj!

Állva hallgatta a Székely Himnuszt a román államfő – hisztiznek is miatta

Kecskés István

Klaus Johannis román államfő Székelyföldön járt a napokban, ahol a többséggel, vagyis a székelyekkel találkozott, a román kisebbség meg is sértődött ezen. 

Fotó: maszol.ro

Johannis látogatásának nem titkoltan az volt a célja, hogy tájékozódjon a székelyföldi emberek életéről, lássa a problémáikat, a gondjaikat, az örömeiket. A Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma ennek apropóján jól meg is sértődött azon, hogy velük nem különösebben foglalkozott az államfő, aki egészen konkrétan nem találkozott a képviselőikkel. 

A szervezet elnöke, Ioan Sabău-Pop pénteki közleménye szerint „rendkívül fontos” lett volna, hogy Klaus Johannis a leghitelesebb forrásokból értesüljön a székelyföldi románok által elszenvedett „etnikai diszkriminációról és tisztogatásról. Meglepő módon az államfő teljesen mellőzött bennünket, nem válaszolt a megkeresésünkre, és nem fogadta a képviselőinket. A fórum vezetői az önkormányzati vezetőkkel tartott találkozón sem szólalhattak fel."

– írja a maszol.ro. 

Aztán persze kibújik a szög a zsákból, mert a közelményből kiderül, hogy mi fáj igazán a románoknak: Klaus Johannis csíkszeredai látogatása alkalmával állva hallgatta meg a Székely Himnusz. "Nagyon sajnáljuk, hogy az államfő hagyta magát manipulálni a vendéglátói által. Úgy érezzük, hogy az államfő cserbenhagyott minket” – írja a civil fórum elnöke.

Hogy ezzel mi a baja a Székelyföldön még valóban kisebbségben lévő románoknak – Erdély egészében már más a helyzet, de azért ezen az ősi magyar tájon még tartja magát a régi összetétel –, azt nem tudni. Amennyiben ott voltak a fórumon (ott voltak, hiszen a közeményben azt is nehezményezik, hogy nem kaptak szót), amelyen a magyarok elénekelték a himnuszukat, akkor nyilván ők is vigyázzban füleltek. Legalábbis reméljük, hogy nem ülve figyelték a többieket… 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/40523/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?