Nem volt telitalálat a hatos lottón
Nyerőszámok: 15, 21, 22, 23, 28, 39 Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 132 875; a 4 találatos szelvényekre 11 285; a 3 találatos szelvényekre 2440 forintot fizetnek.
Blogolj!

Európa-mentő olasz fiatalok tengeri csatája


Képalá: A C-Star fedélzetén az európai szélsőjobb aktivistái, akik vissza akarják vinni a bevándorlókat

Olaszországi tudósítónknak nem telnek unalmasan a napjai. Matteo Renzi mérhetetlenül undorító politikai (legfőképpen kommunikációs) pálfordulása után talán még inkább nyitott szemmel követi az itáliai partokon történő eseményeket és az arról szóló híradásokat. Most Giancarlo Palombi írását, amely a La Veritá c. napilap 2017. 07. 13-án számában jelent meg ismerteti a blogstar.hu olvasóival.

 

Már a cikk címe is sokatmondó:
A tengeri csata
30 olasz, akik a líbiai partokon járőröznek

40 méter hosszú, 30 fős legénysége van és 7 tengeri csomós gyorsasággal képes haladni az a hajó, mely a bevándorlókat összeszedegető NGO hajók ellen készül fellépni. A neve: C-Star. 

A jelzés alatt a Generazione Identitartia (Önazonosságtudatú Generáció) az utóbbi hónapokban Európában és Észak-Olaszországban szerveződött jobboldali mozgalom található, akik a bevándorló áradatot elemző önkéntesek hálózata.

Az ő hajójuk a C-Star, amely azért szeli majd a Fölközi-tenger habjait, hogy véghez vigye küldetését.

„Július 17-e és 19-e között fogunk kikötni Cataniaban, és innen indul majd a tevékenységünk” – mondja mozgalom olasz szekciójának a felelőse. Lorenzo Fiato nagyon fiatal, épp csak 23 éves. Ő mesélte el a project felállításának összes fázisát.

– Úgy határoztunk, hogy felállítunk egy flottát, hogy monitoráljuk az NGO-k munkáját és együttműködjünk a Líbiai Tengerészettel. Manapság a hatóságok nem tudnak kellőképpen rávilágítani a nemzetközi vizeken mentést végzők tevékenységére és ennél is kevésbé az NGO-k által elkövetett törvénytelenségekre.

– Például?

– Bevett szokás például, hogy az NGO hajók kikapcsolják a pontos helyzetüket jelző DGPS adókat és így teszik behatárolhatatlanná, hogy hol tartózkodik az egységük.

A mongol zászló alatt hajózó C-Star fedélzetén van az Olasz Tengerészet egy volt tisztje is.

„Számunkra, mivel hajózási szakember, ő garancia. Vele együtt a csapatot tíz kutató-mentő szakember és tizenöt 20-30 év közötti önkéntes alkotja” – mondja Lorenzo Fiato.

A multinacionális szélsőjobbos kezdeményezés nincs könnyű helyzetben. A németekhez kötődő Generazione Identitaria -t – mondják a szervezet vezetői – a bojkottálásukra irányuló, komoly próbálkozások érték.

A hajó bérlése, ami 15 hajózási napra minimum 60 ezer euró, a támogatók felajánlásával vált lehetővé. De a crowfundig – amire a Defend Europe kezdetben pénzügyileg alapozott – megbénult, mert a bankok elzárták a hitellehetőségeket és megtagadták a PayPal szolgáltatást. 

„Nem azért szállunk vízre, hogy hihetetlen csatákat vívjunk az NGO hajókkal, sem pedig azért – holott ezzel már megvádoltak minket –, hogy lerohanjuk az embercsempészek gumicsónakjait” – mondja Clement Galant, a project francia vezetője egy videóüzenetben.

„Meg akarjuk mutatni az NGO-k igazi arcát és azt, hogy hogyan működnek együtt az embercsempészekkel, és hogy ezeknek a tevékenységeknek micsoda halálos következményei vannak a tengeren” 

A C-Star ezekben az órákban arra vár, hogy átkelhessen a Szuezi-csatornán, és elérhesse az észak-afrikai partokat.

– Ki vagyunk képezve és rendesen fel vagyunk szerelve megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy tengeri mentéseket hajtsunk végre. És természetesen nem vagyunk gyilkosok. A nemzetközi vizeken, ha összeakadunk egy ladikkal, fel fogjuk ajánlani a segítségünket” – zárja Lorenzo Fiato.

– És aztán?

– Amint biztosítottuk a csónakon utazók biztonságát kapcsolatba lépünk a Líbiai Tengerészettel, és visszavisszük a bevándorlókat a líbiai vizekre, lehetőleg Tripoli kikötőjébe.

A diplomáciai összeütközések veszélye az Olasz Partiőrséggel azonban valós.

„Ők (az olasz tengerészek) olasz illetékesség alá tartozó vizeken kell végezzék a kereső-mentő akcióikat (SAR, Search and rescue), mi ott nem fogunk hajózni. És mivel mi nemzetközi vizeken fogunk tevékenykedni, ezért senki sem kötelezhet minket arra, hogy olasz kikötőkbe vigyük a bevándorlókat.

Megmentve ezeket az embereket – és akadályozva az embercsempészetet – megmenthetjük Európát”.

A C-Star tehát kész, hogy fellépjen az NGO hajók ellen. Egy olyan misszióban, ahol nem az Olasz Tengerészet, hanem a Líbiai Partiőrség lesz a segítségükre.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/40305/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?