Blogolj!

Sokat mond a sokat tudó kommunista hírszerző


Mihai Pacepa sokat tud. Olyan körökben mozgott a kommunista érában, ahová csak keveseket engedtek be. A román scuritate tábornokaként ő vezette annak idején a hírszerzést, s közben összefutott például Fidel Castro kubai elnökkel, nyilván napi kapcsolatban állt Nicolae Ceausescuval, a román diktátorral és a szovjet vezetők sem penderítették ki az előszobájukból, ha éppen arra járt. 

Aztán nyilván kiesett a pixisből, amikor 1978-ban lelépett és meg sem állt az Egyesült Államok bonni nagykövetségéig, majd az USA-ig. 

Hogy miért érdekes ez a kommunista kegyenc?

Az Independent készített vele egy interjút arról, hogy mit gondol a világ folyásáról és úgy általában Donald Trump elnökről. Az egykori titkosrendőr több gondolatával is rámutatott arra, hogy a történelem ismétli önmagát. 

Többek között arra is gondolt, amikor erről beszélt, hogy a jelenleg zajló, a Trumpot lejárató kampány olyan, mintha az előző nyolc évben, vagyis Barack Obama elnöksége alatt, szocialista kormánya lett volna az Egyesült Államoknak. 

"1978-ban érkeztem az Egyesület Államokba és harminc évvel később azt láttam, hogy progresszivizmusnak álcázott szocializmus épül az országban. Ráadásul ez a rendszer nem mellőzte a sztálni személyi kultuszt sem, amely alaposan megfertőzte az új hazámat" – mondta, majd utalt arra, hogy Obama elnök építette a saját maga kultuszát, s úgy viselkedett, mintha rá várna a világ. 

Emlékezetett arra, hogy 2009. február 7-én a Newsweek című lap írására, amelynek az volt a címe, hogy "Most mi vagyunk a szocialisták". Ugyanez volt a román Scinteia címlapján is, amikor a marxizmus dübörögni kezdett Romániában. 

Pacepa szerint Obama hatalomra lepésé után az Egyesült Államok már a román utat járta és ugyanaz történt a nagyhatalomnál, mint annak idején a Kelet-európai országban: milliók veszítették el a munkájukat, vissazesett az USA GDP-je, közel 42 millióan szorultak élelmiszerjegyre és emellett az államadósság is az egekbe szökött. 

A volt hírszerző úgy véli, hogy ami most zajlik az Egyesült Államokban, vagyis a Trump elnök elleni kíméletlen támadássorozat az is olyan folyamat, mintha szovjet kottából játszanának. 

"Az örökölt problémákért Trumpot akarják felelőssé tenni, bűnbakot akarnak belőle csinálni. Ez itt új jelenség, de én nem először szembesülök vele. Ez egy régi szovjet taktika, először Nikita Hruscsovtól hallottam, a változtasd meg a vezetőről kialakult képet és megváltoztatod a történelmet elvet."

Pacepa emlékezetett arra, hogy a Szovjet Kommunista Párt XX. kongresszusán Hruscsov már támadta Sztálint, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a propagandagépezet Romániában is működött. Olyan dokumentumfilmeket készítettek, amelyekben Harry Truman elnököt Hirosima gyilkosaként, Dwight Eisenhowert agresszorként, John F. Kennedyt arrogáns milliomosként ábrázolták. 

Az új elnököt, Donald Trumpot Pacepa erős elnöknek látja. 

"Obama nyolc éven azon dolgozott, hogy emlékművet állítson saját magának, jött Trump, aki ismét az amerikai álmot akarja megvalósítani. Arra törekszik, hogy ez milliók számára elérhető legyen. Trump azt is látja, hogy a szocialista alapokra épült országok végül olyan képet festettek, mintha a hurrikán söpört volna keresztül rajtuk."

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/39840/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?