Blogolj!

A Siemens nem tágít, hanem beruház


Pedig már akár azt is hihettük volna, hogy az eredeti protokollból nem lesz semmi, mert tapasztalt sajtómunkásként tudjuk: kezdetben vala az eredeti meghívóhoz képest időpontváltozás, majd ezt követi az eseményről történő halaszthatatlan távolmaradás.

Nos, az időpontváltozás megvolt, de a többi nem, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Siemens magyarországi vezérkarának társaságában letehette a Siemens a budapesti Power and Gas üzemének telephelyén a mintegy 10 milliárd forint beruházással épülő gáz- és gőzturbinalapát-gyárának alapkövét. Ami rögvest 2500 négyzetméterrel bővíti a jelenlegi gyártóterületet, 10 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, ezzel 150 új műszaki szakembernek nyílik új álláshely.

Tegyük hozzá, hogy akár Prágát, Pozsonyt, vagy éppen Bécset is választhatta volna, de magyar helyszín mellett döntött a német mamutvállalat.

S miután immáron 130 éve van jelen hazai mindennapjainkban a Siemens – ráadásul nekik köszönhetjük az első villamost és földalattit is – így lassan rábiggyeszthetjük a tiszteletbeli magyar cég titulust. Már csak azért is, mert Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója nem csak arról beszélt, hogy a cég magyarországi sikereiben fontos szerepet játszik a folytonosság, az innováció és a szakértelem, hanem arról is – és ez talán még fontosabb –, hogy a magas minőségi munkát jelentő turbinalapátok gyártásához 50 magyar munkatársuk a berlini gyárban tanul, hozzájuk további 9 kolléga csatlakozik.

Azt már szerénysége nem engedte elmondani – így a miniszter reszortja maradt –, hogy a világ energiaipara változik – részben a megújuló energia, részben a nukleáris energia jelentősége növekszik – és a Siemens ezen erőművi beruházások egyik vezető globális vállalata, ekképpen a budapesti beruházással Magyarország újabb iparágban kerül a világ élvonalába.

Szijjártó tovább is ment ennél: a beruházással közös lépést tesznek abba az irányba, hogy a magyar gazdaságot, a magyar ipart új dimenzióba, a kutatás-fejlesztés, innovációra épülő digitális korszakba helyezzék. Méghozzá lesz is kikkel, hiszen a kormány stratégiai partnereként működő német cég 3 ezer embernek ad Magyarországon munkát. A gyár építését pedig – Goszták Árpád, a Siemens Zrt. Power and Gas budapesti üzemének gazdasági vezetőjének szíves közlése szerint – magyar kisvállalkozásokra bízták, mert a tenderen kedvezőbb ajánlatot adtak. És 2019-ben már el is kezdődhetnek az új termékek gyártásai.

Még alapkőletételhez mérten is korán kezdődött a program – a miniszter naptárváltozásához igazítva –, de így is megérte. Szijjártó és Martin uraknak, a cég dolgozóinak, a magyar gazdaságnak. 19-re magabiztos kézzel húztak lapot. 2019-ben pedig – a német pedantériát és precizitást ismerve – az is kiderül: alsót.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/39483/pics/lead_800x600.jpg
Siemens,Szijjártó Péter
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?