Blogolj!

Nagyvárad soha sem lesz a román egyesülés szimbóluma

Kecskés István

Nézzük a hírt magát: 

A „román egyesülés városává” nyilváníttatnák Nagyváradot helyi román történészek, az erre vonatkozó, magyargyalázó megfogalmazásokat is tartalmazó memorandumot pedig más helyi vezetőkkel együtt Pásztor Sándorral, a Bihar megyei önkormányzat elnökével is aláíratták volna, aki azonban erre nem volt hajlandó.

Az a helyzet, kedves román barátaink, hogy Nagyvárad – Temesvár, Arad, Kolozsvár, Csíkszereda, Segesvár, Székelyudvarhely, Gyegyószentmiklós és még sorolhatnánk – magyar város volt és az is marad. Ha tetszik ez nektek, ha nem. 

Nektek kedves román szomszédaink nektek egyetlen egy dolgotok van: elnézést kell kérnetek tőlünk mert bitoroljátok a magyar földet. Nem tehettek róla. Közötök nem volt hozzá, hogy megkaptátok a városainkat. Épp ezért hagyjátok békén Nagyváradot – Temesvárt, Aradot, Kolozsvárt, Csíkszeredát, Segesvárt, Székelyudvarhelyt, Gyegyószentmiklóst és még sorolhatnánk –, mert ezeknek a városoknak semmi köze Romániához. Sosem volt a tiétek és nem is lesz egyik sem. Ahogy Wass Albert fogalmazott, azok a mi hegyeink. Csak a történelem hozzátok sodorta. Köszönjétek meg és legyetek szerények. És kérjetek tőlünk elnézést. Persze vissza is adhatnátok, de nem fogjátok, mert jó az a sok ember, az a sok kincs nektek, amiket elvett tőlünk a történelem, de ne gondoljátok, hogy ezek a ti városaitok. 

Ne csodálkozzatok, hogy magyar ember nem írja alá, hogy Nagyvárad a román egyesülés városa. Mert Nagyváradnak semmi köze a románokhoz. És Lázár János miniszter nem provokálja a románokat, amikor azt mondja, hogy Trianon haszonélvezőinek bocsánatot kell kérnie a magyaroktól. Csak ismeri és érti a történelmet. 

Címkék: Erdély, románia, Trianon
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/39149/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,románia,Trianon
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?