Blogolj!

Nem nyugszik a Heineken: újabb magyar sör nevét másolja

Kecskés István

Ezúttal nem egy határontúli, hanem egy anyaországi sör nevét koppintotta le a Soproni Sört is gyártó Heineken.

A világbajnok Horizont Sörműves Kft. – a cég által gyártott Saison Witber nyerte a 2017-es írországi versenyt – egyik terméke a Gentle Bastard IPA, vagyis magyarul akár óvatos duhajnak is fordíthatnánk. 

Persze nemcsak mi, hanem a nagy multi Heineken is, amely ugye Székelyföldön sem sokat vacakolt, amikor a Csíki Sör névre akarta rátenni a kezét – ott magyarról románra, itt angolról magyarra fordítottak. Mert nem olyan régen megjelent a piacon a Soproni új terméke az Óvatos Duhaj IPA. 

Okos!

Kreatív munkatárs sem kell hozzá, csak egy tolmács. Amúgy meg, ha már itt tartunk, akkor lenne néhány javaslatom arra, hogy milyen néven forgalmazzon még sört a Heineken. Legyen mondjuk Soproni Buffalo – maximum a Borsodi egy kicsit mérges lesz. Vagy mondjuk a Royal Helles–t is lefordíthajták az lenne az igazán királyi fényű siker. Aztán van itt még Black Rose és Szent András Könnye névre hallgató ital is. Különösen az utóbbi Heineken fordítására lennék kíváncsi. 

A nagy lenyúlás…

Legyünk persze óvatosak – a duhajkodáshoz ezúttal nem ragaszkodom –, mert a Horizont elkövetett egy apró hibát, amikor nem védette le a Gentle Bastard IPA nevet. A Heineken meg van olyan arrogáns, nagyképű ravasz, hogy kihasználva a kiskapukat elveszi más ötletét. 

És akkor még azt is megmagyarázzák, hogy a magyar emberek egy része azért utálja a Heinekent, mert vörös csillag van a cimkéjén. Pontosítanék: azért IS!

Addig is: igyunk Horizontot!

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/38183/pics/lead_800x600.png
Gentle Bastard IPA,Heineken,Horizont,óvatod duhaj,Soproni
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?