Blogolj!

Bözödújfalu – a románok magyarok elleni bűneinek jelképe

Kecskés István

Bözödújfalu egy alig 700 fős település volt Maros megyében. Egészen addig, ameddig a románok nem gondolták úgy, hogy a helyére egy víztározót kell építeni. Bözödújfalu az erdélyi falurombolás jelképe. 

Hosszú éveken állt kilátszott a vízből a falucska templomának a tornya. Jelkép volt ez. Azt mutatta, hogy hiába az elmebeteg román döntés a pusztításról, a magyarokat nem lehet csak úgy eltüntetni a szülőföldjükről.

A tervek szerint az erdélyi 13 ezer település felét akarta elpusztítani Nicolae Ceausescu. Hivatalosan település szisztematizálásnak nevezte el a programot a diktátor, aki a 2-3 ezer főnél kisebb lélekszámú településeket életléptelennek minősítette. Ne legyünk naívak, célpontként nem a házak szolgáltak, hanem az erdélyi magyar kultúrát akarta elsöpörni a kommunista diktátor. Tegyük hozzá, hogy Grósz Károly 1988-ban találkozott a román kollégájával, mert ekkor már igen komoly tüntetéseken tiltakoztak Budapesten Ceausescu tervei ellen, ám az akkori magyar elöljáró semmit nem tudott elérni ebben a kérdésben, vagyis magára hagyta az erdélyi magyarságot. 

Hogy mennyire volt mocskos a román kommunista ötlete jól mutatja a tervek időközben átalakulása. Először az volt az elképzelés, hogy gépekkel lerombolják a magyar falvakat, de később úgy döntöttek – talán sajnálták az üzemanyagot… –, hogy orvosi ellátás, iskola, posta és közlekedés nélkül hagyják maguktól elpusztulni településeket. 

Aztán jött a forradalom, amely 1989-ben elsöpörte a mocskos diktátort és az átkozott rendszerét. 

Ekkor azonban Bözödújfalu már víz alatt volt, mindössze tizenkét ház és negyven lakos maradt meg. 

1995-ben emlékmű készült, amelyen a következő szöveg olvasható:

A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.

2014. júniusában pedig leomlott a vízből kiálló templomtorony, amely az erdélyi falurombolás jelképévé vált. Most leengedék a vizet és látható, hogy mit rejtett a mély. A foter.ro videót is készített Bözödújfaluban. Megrázó. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/37936/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?