Blogolj!

Egyre több hitel kell Halászteleknek és a képviselők fizetése is emelkedett

Kecskés István

Megjött kedvenc lapom a Halásztelki Hírmondó! Általában nem a képviselő-testületi ülésekről szóló beszámoló a legizgalmasabb, de ez most tartogatott néhány érdekes dolgot. Például megjelent nyomtatásban, hogy végül mennyi hitelt vesz fel a település, no meg az is, hogy mennyivel emelkedik a képviselők fizetése. Nézzük a korábban és a most megjelent számokat. Egyre több a hitel összege. 

Szentgyörgyi József hiteles polgármester… (Fotó: nava.hu)

Röviden az előzmények: Szentgyörgyi József (MSZP) polgármester javaslata után, úgy döntöttek a képviselők, hogy az önkormányzat számára megvásárolják a Malonyai Kastélyt és a nem olyan régen felújított jelenlegi épületéből ide átköltözik majd a hivatal. Ehhez hitelfelvételt kezdeményeznek. Közben az egyik helyi adónemhez kérhető kedvezmények körét alaposan megkurtították. 

Idézzük fel, hogy miként változtak a számok az elmúlt hónapokban a hitelfevétellel kapcsolatban. 

Először is idézzünk a 2016. szeptember 28-i képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét: 

93/2016.(IX.28.) számú Képviselő-testületi határozat

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy:

1. Közoktatási fejlesztési célok megvalósítása – Sportcsarnok építés önrésze, valamint a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény emelet ráépítéssel történő bővítése – pénzügyi fedezetének biztosítására, valamint a Malonyai Kastély visszavásárlására összesen 1.200.000.000 Ft fejlesztési hitelt az alábbi konstrukció szerint kíván igénybe venni: - rendelkezésre tartási idő: a szerződéskötéstől számított 2 év - lejárat: a szerződéskötéstől számított 20 év - türelmi idő: a szerződéskötéstől számított 2 év 9

2. Felhatalmazza a Polgármestert, hogy a hatályos jogszabályok alapján a hitel felvételének engedélyezéséhez szükséges adatszolgáltatást és kérelmet nyújtsa be. 

A polgármesternek ekkor a kormányhoz kellett fordulnia, hogy engedélyt kapjon a város a hitel felvételére. Ez megtörtént, ám újságírói kérdésre, a Belügyminisztérium többek között a következőket is írta válaszában: 

A kérelem a képviselő-testület döntéséhez képest szűkebb tartalommal került benyújtásra: az egy 600 millió forint összegű, 11 éves futamidejű hitelfelvételre vonatkozott. A Kincstár felülvizsgálata a kormányhivatal dokumentációk meglétét ellenőrző tevékenységével egészült ki.

Hogyan lett az 1,2 milliárdból 600 millió? A válasz nem bonyolult, csak egy újabb képviselő-testületi jegyzőkönyvet kell elővenni 2017. február 6-ról. 

Vagyis a 600 millió már elég, hiszen ebben már szó sem esik semmi másról, csak a kastély megvásárlásáról és a mellette álló étterem megvételéről – utóbbi kell is, mert már két önkormányzatközeli illetőről is hallani lesz, hogy ők üzemeltetik majd a egységet, de ez nyilván csak rosszindulatú pletyka. 

De térjünk vissza a pénzügyel legújabb fordulatára, mert van ám még újabb is. A ma postaládámba dobott Halásztelki Hírmondóban (Kiadásért felelős személy: Szentgyörgyi József polgármester) a követező áll: 

A Kastély vásárlás, Iskola ráépítés és Sportcsarnok építés esetében 1 350 000 000 Ft hitelfevétellel számol a költségvetés (600 000 000 Ft Malonyai Kastély vásárlás, 450 000 000 Ft iskola ráépítés, valamint 300 000 000 Ft Sportcsarnok építés)

Vagyis, hipp és hopp még 150 millió forintnyi hitel bekerült a nagy kalapba. Az csak úgy lett… 

És, ha már a kedvenc lapomat szemlézem, legyen itt még egy érdekesség, hogy a helyi adókat érintő kedvezmények megkurítása, a hitelfelvételek mellett mi volt még fontos: 

A képviselők részére megállapított havi tiszteletdíjat 100 000 Ft-ról 120 000 Ft-ra, a nem képviselő bizottsági tagok részére megállapított havi tiszteletdíjat 35 000 Ft-ról 50 000 Ft-ra változtatta.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/36390/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?