Blogolj!

Schulz beszólt Magyarországnak – inkább otthon tegyen rendet


Kicsit fura hely lett Németország, azon belül is Berlin az elmúlt időszakban. Martin Schulzot a Német Szociáldemokrata Párt küldöttei száz százalékos támogatással választották meg elnöknek, majd azzal a lendülettel kancellárjelöltnek is. Mi is lehetett volna az első dolga? Beszólt Magyarországnak. 

Schulz a székfoglalójában több mindent is említett, például külpolitikai kérdéseket is. Hangsúlyozta, hogy az SPD "a legelszántabb ellenfele" a nacionalizmusnak, a populizmusnak, a demokrácia gyengítésére törő erőknek, amelyek Törökországtól Magyarországig sokhelyütt törnek előre. Egyben kiállt az EU és az uniós integráció folytatása mellett, kiemelve, hogy "Európa a válasz a globális bizonytalanságokra".

Amikor ezt mondta, akkor még éppen egy városban voltunk és volt szerencsém látni, hogy Németország, illetve Berlin valami egészen furcsa átalakuláson ment keresztül az elmúlt években. Az, hogy a Berlin Schönefeld reptér vasútállomásán azonnal találkozik az ember egy rózsaszín tüllruhába öltözött férfival (…) arra még tekintsünk úgy, hogy túl jól sikerült a legénybúcsú és ez az egy ruha maradt szárazon. Azt is tekintsük kellemetlen mallőrnek, hogy a Friedrichstrasse megannyi étterme közül – olasz, kínai, amerikai – egyetlen egy, a speciális német ízeket ígérő zárt be véglegesen. 

Valahogy a németekre mostanság jellemző lett, hogy nem a saját dolgaikkal foglalkoznak, hanem a világ más tájain folyó ügyekbe akarnak beleszólni. Íme egy néni a metróból, aki éppen tüntetni indult szombat reggel. Amerika, illetve áttételesen Donald Trump ellen, aki korlátozta a beutazást a muszlimok számára az Egyesült Államokba. 

A németek persze az orosz-ukrán konfliktusba is bele akarnak szólni, természesen Vlagyimir Putyinnal szólnak be egy méreteset. Az külön szép, hogy az alábbi kép a Checkpoint Charlie-nál készült, ezt a nagy drapériát, amúgy egy szovjet katona "nézi" folyamatosan. 

Mindeközben a német ember már nem végez akármilyen munkát. Akad rosszkedvű arab pincér, aki a kártyaleolvasó kezelésére is képtelen, de a jattot elvárja. Van unottan dolgozó, szintén jól láthatóan bevánroló szülőktől származó, bolti eladó is. És persze felpörgött a szerencsjáték piac illegális része is: a méltán híres itt a piros, hol a piros játék képében. Amúgy hol is lehetne ezt jobban játszani, mint a Museuminselre vezető egyik hídon. 

A németekkel és Berlinnek kapcsolatban fontos tudnivaló még, hogy a fővárosban több emlékművel is vezekelnek a II. világhbárúban elkövetett bűnök miatt, vagyis sok közterületen kérnek elnézést a zsidóktól. Itt van például az az együttes, amely az Európában elhunyt zsidóknak állít emléket. Kevés hiányzik ahhoz, hogy a jó berliniek itt piknikezzenek. 

Szóval Berlin szabad és szabadon tűri a sorsát. Hogy meddig lesz még német azt nem tudni, de jó lenne, ha Martin Schulz is inkább ezzel foglalkozna, nem pedig velünk. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/36330/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?