Blogolj!

Szabad vasárnapot a pénztárosoknak!

Kecskés István

Bevallom vasárnapi boltzár ügyben nem én vagyok a legjobb tesztalany, mert korábban megesett, hogy a templomból az egyik nagy üzletlánc helyi kirendeltségébe mentünk a családdal, majd amikor nem voltak nyitva a boltok, akkor sem hisztiztem, mert éveken át dolgoztam vasárnap és pontosan tudom, hogy mit jelent ez. Egy ideje újra nyitva vannak a boltok a hét utolsó napján, amit ugye illene pihenéssel megszentelni. Az egyik szomszédom pénztáros egy nagy lánc boltjában – inkább nem idézem, hogy mit mondott, amikor visszaállt a régi rend. 

Érdekes kép. Nem nagyon látni rajta eladót

Akkor engedett a kormány a keresledelmi lobbinak és például Németországgal ellentétben engedélyezte vasárnapi nyitást. 

Most pedig jön egy új javaslat és az üzletláncok hisztije máris elkezdődött, csak azért azóta lefolyt némi víz a Dunán és a sodrás a partra sodort néhány szemetet. Mert ugye kiderült, hogy mi magyarok és a Kelet-európaiak úgy általában, élelmiszeripari hulladékot kapunk ugyanazért a pénzért, amiért például egy osztrák hibátlan minőségű üdítőt, kakaót, levesport, vagy éppen csokoládét. 

Szóval az új javaslat sarokpontjai az index szerint: 

  • megadóztatnák az áruházak parkolóit (nagyjából annyit beszedve ebből, mint amennyit a kereskedelmi cégek válságadóként befizettek 2010 és 2013 között),
  • korlátoznák a cégek reklámköltéseit,
  • kötelező létszámbővítést írnának elő az áruházaknak,
  • 100 százalékos bérpótlékot vezetnének be a vasárnapi munkavégzésért 
  • és kötelezővé tennék, hogy a dolgozók legalább két szabadnapja vasárnapra essen.

A helyzet rém egyszerű. Az ember téblábol a boltban, venne valamit, amivel nincs képben teljesen, de nem tudja megkédezni senkitől. Vagyis fel kellene venni néhány embert. A vasárnappal kapcsolatos rendelkezésekkel egy a bajom: akkor kellett volna bevezetni, amikor a boltzár megszűnt. Lehet, hogy néhány eladóval és pénztárossal többen lennének a családjukkal, mert az ő munkahelyük nem nyitott volna ki. Azt pedig kifejezetten támogatom, hogy az élelmiszeripari hulladékot árusító boltok (is) fizessenek adót. Mindenért. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/36189/pics/lead_800x600.jpeg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?