Blogolj!

Lottó 60, avagy esély a kéj


1 902 805 560 forint! Na, az aztán tényleg a tuti – kiálthatott fel tegnap este úgy 7 óra körül az, aki eltalálta az ötös lottón az összes kihúzott számot, s láthatta, amikor a televízió képernyőjén megjelent az előbb leírt szám, mint a nyeremény összege.

Ez nem a nyeremény, hanem egy korabeli reklám (Fotó: szerencsejatekgaleria.hu)

Leírom még egyszer, tagoltan, hogy mindenki megértse: egymilliárd kilencszázkettőmillió nyolcszázötezer ötszázhatvan forintot emel ki egy ember a Szerencsejáték Zrt. kasszájából. No, nem kell megijedni, a cég nem omlik össze, ugyanis már 2015-ben ilyen hírt tehettek közzé:  

„Jobb évet zárt tavaly a Szerencsejáték Zrt. az azt megelőzőhöz képest, hiszen az árbevétele 15,4 százalékkal, azaz 47 milliárd forinttal emelkedett 351,5 milliárdra.

Pár hete meg már ez az adat látott napvilágot: „A Szerencsejáték Zrt. becslése szerint tavaly a teljes árbevétel 44 százaléka származhatott sportfogadásból, a forgalom 2012 és 2015 között a két és félszeresére, közel 130 milliárd forintra nőtt”

Mit is bizonyít ez? Csupán annyit: minden hiedelem ellenére igenis rendkívül optimista ember a magyar: képes olyan játékra költeni (5-ös lottó), ahol 1 : 43 949 268-hoz az esélye, hogy megüti a főnyereményt. De még egy 4-es esetében is 1 : 103 410-hoz esély szól csak amellett, hogy 250 forintra akár 2 millió 249 ezer forintot kaszálhat, mint teszi azt az a 32 szerencsés, aki szombaton négyes nyert.

Méghozzá milyen négyest!

Teljességgel jubileumit, ugyanis éppen hatvan évvel ezelőtt tartották az első lottóhúzást. A korabeli beszámolókból kiderül, volt is olyan lottó láz az országban, hogy hőemelkedés miatt majdnem be kellett zárni a Kárpát-medencét. Ismerve a magyar történelem egyéb eseményeit, például azt, hogy abban az időszakban indult egyre nagyobb erővel az 1956-os forradalom hőseinek letartóztatása, üldöztetése, megkínzása, kivégzése, elég nehéz megmagyarázni unokáinknak, hogyan váltott át ikszelésbe a forradalmi hevület. Mondjam azt: az ország élt és élni akart? Elfelejteni a borzalmakat, a Rákosi-rendszer szörnyűségeit, a dübörgő orosz harckocsik lánctalpának félelmetes csörömpölését? És persze örülni minden apró jónak, ami talán szebbé teszi hétköznapjaikat.

Igen, azt hiszem, ez is közrejátszott abban, hogy belázasodtak elődeink, és a lottójáték olyan töretlen fejlődésnek indult, hogy ha iparunk tette volna ezt ilyen léptékben, most Svájcban azon agyalnának, hogyan kártalanítsák a forinthiteleseket, és vélhetően holland, svéd és norvég migránsok lepték volna el országunkat.

Nos, egyelőre nem éppen itt tartottunk, de a lottó az hozza a formáját, egy szó sem érheti a háza elejét. A hatvan évvel ezelőtti állapotokhoz képest, sorompóba lépett már hatos, skandináv és euro lottó is, hogy megküzdjön a sportosabb nyereményjátékokkal. Leginkább a tippmix-el, ami újabb, szelvény fölé görnyedő százezreket kerget őrületbe minden nap,

De ha már jubileum, egy kis szerencse-históriára is szánjunk pár sort.

Vagyis: 1957. március 7-én tartották az első ötös lottósorsolást. 1957 hatodik játékhetében, április 11-én 855 ezer forintot fizetett az első öttalálatos. A Budapest XI. kerületében élt 66 éves özvegy Ring Sándorné családi számokkal játszott, maga és gyermekei életkorának megjátszásával nyearte az ötöst.

1988-ban bevezették a hatos lottót, majd 1999. október 4-én skandináv (skandi, vagy hetes lottó, kinek mi tetszik…) lottó jelent meg a magyar piacon.

A teljes halmozódás 1993-as bevezetése az eddigi legnagyobb nyeremény – majdnem 5,1 milliárd forint – 2003 novemberében talált gazdára. 2015 májusában pedig a telitalálatos szelvény gazdája több mint ötmilliárd, egészen pontosan 5 milliárd 49 millió 127 ezer 895 forintot nyert.

Nekik tuti hiába idézgetik a mondást: a pénz nem boldogít…

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/36088/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?