Blogolj!

Munkaszünetről, hajnal háromkor


Nagyon korán van? – kérdezem fél hétkor az ásítást ügyesen eltakaró pénztárosnőt a sarki boltban.

– Korán? Hajnali háromkor, na, akkor korán van. Tudja, én akkor kelek, mert csak így érek be a városban 5 órára, hogy nyitásra minden rendben legyen – nevet rám az asszony, és érzem, ettől a nevetéstől talán még a morcos felhők is lecsúsznak az égről.

– Áldom is azt, aki nagypénteket munkaszüneti nappá tette, mert nekem minden egyes reggel aranyat ér, amikor tovább alhatok – ütötte be az árat a gépbe, és „Legyen szép a napja!” köszönéssel jelezte, számára ez a beszélgetés a nagy forgalom miatt nem folytatható tovább.

Hogy miért írom ezt le? Nem tagadom: dühömben. Mert mióta megszavazta a parlament nagypéntek munkaszüneti nappá tételét, szinte más sem olvasok, hallok, hol ebben a munkaszünetben a buktató, mennyit veszíthet GDP-ben a magyar gazdaság, mekkora csapás a vállalkozókra. No és persze olyan is akad, aki örül az új munkaszüneti napnak, de… Igen, máris jön a de – inkább karácsony előtt, szenteste napján kellett volna.

Beszélhetnék most arról, miért éppen nagypéntek. Megkérdezhetném, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége ugyan miféle számításra alapozta rettegős jóslatát, miszerint egy plusz munkaszüneti nap a becslések szerint mintegy 0,3-0,4 százalékkal csökkenti a GDP-t. De nem teszem. Inkább arról írok, hogy Magyarországon viszonylag kevés az ünnepes munkaszünet. Tavaly egész pontosan 8 napon aludhatott többet ennek örülve a pénztáros asszony. Így Európában – Hollandiával, Angliával együtt – a lista vége felé kullogtunk. Viszont Szlovákiában 13, Ausztriában 12, Olaszországban és Franciaországban pedig 11 munkaszüneti napot jelöl a naptár. Nem is értem, hogy ez utóbbi országok gazdasága miért nem roppant eddig össze, hogyan nem ütötte fel a fejét a káosz, miért nem dőltek munkaszünetes ünneptől kicsorbult haszonkulcsukba a helybéli nagyiparosok és vállalkozók.

Mint ahogy azt sem igazán értem, hogy miközben 163 országgyűlési képviselő igennel szavazott a bevezetésre, Fodor Gábor (Liberálisok) és Szabó Szabolcs (Együtt) miért tartózkodott?

Nem is várok választ tőlük. Inkább lenne egy ajánlatom: reggel ötkor, amikor a sarki boltunk 3 órakor kelő mosolygós pénztárosa megérkezik a munkahelyére, no, ott, és pontosan akkor mondják el talán neki. Persze akár meg is főzhetnék hajnal 3-ra a kávét is az asszonynak. Mert hát tudjuk, csakis a népért, ki másért is élnek és vállalják a parlamenti, csupán három havi nyári és két havi téli szünettel járó robotot... A mosolygós pénztárosnő pedig – közlöm tisztelettel – a legliberálisabb és legEgyüttebb nézetek szerint is tagja a népnek.

És ha már egyszer a két úr összefut a nép egyik tagjával az alföldi faluban, mesélhetnének arról a napjukról is, amikor ők legutóbb hajnali háromkor keltek, zsúfolt munkásokkal teli buszon zötykölődtek be a városba, és azt keresték leértékelésen vett csizmájukban topogva a koromsötétben, hol bújik meg lábtörésre alkalmas jégborda a járdán…

Sokan lennének kíváncsiak erre… 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/35852/pics/14891505168180663_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?