Blogolj!

Soros fizet, Majtényi beszél


Érdekes adatokra lelhet a látogató, ha fölkeresi az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet honlapjának gazdálkodási adatokat összefoglaló részét. Kis matekozás után kiderül, hogy a Majtényi László elnök vezette szervezet 2010 óta több, mint 145 millió forintot kapott Soros Györgytől.

Majtényit – mint tudjuk – még Göncz Árpád jelölte, Horn Gyula és az SZDSZ parlamenti többsége választotta meg adatvédelmi biztosnak. Nem sokkal mandátumának 2001-es lejárta után megalapította az Eötvös Károly Intézetet. Jól hangzik, hogy megalapította. Valójában a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában. Az alapítói szándék nem volt más, mint hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására.

Majtényi aktuális minősége köztársaságielnök-jelölt, akinek támogatásában hogy, hogy nem példás egységet tudott fölvonultatni az ellenzék. Az az ellenzék, amely egyébként az ennél számukra látszólag sokkal fontosabb kérdésben, a 2018-as választásokra való felkészülésben egyelőre képtelen szót érteni egymással, csak a veszekedés ricsaját hallani.

Korántsem lehetetlen, hogy a mostani nagy egyetértésben történő jelölés, pusztán arra kell, hogy a közvélemény előtt ismertebbé tegye Majtényit, hogy esetleg az adott pillanatban akár közös miniszterelnök-jelölt is lehessen belőle. Olyan valaki, aki mögött ugyanolyan egyetértésben sorakozhatna föl a teljes ellenzék, mint most a köztársaságielnök-jelöltsége mögött.

A Eötvös Károly Intézetet működtető alapítványban Majtényi olyan arcokkal dolgozik együtt, mint a Lukács György tanítvány Radnóti Sándor esztéta, Bíró Krisztina, a liberális eszméktől távol egyáltalán nem álló Parti Nagy Lajos író, költő felesége vagy dr. Bárd Petra Dóra, az ÁVH-s vallatótiszt, Bárd Károly unokája. De a munkatársak között említhetjük Dornbach Alajost is, a rendszerváltozás utáni országgyűlés SZDSZ-es korifeusát.

Nem annyira közismert, de tény: Majtényi László felügyelőbizottsági tagja az Átlátszóhoz több fronton kötődő Mérték Médiaelemző Műhelynek. Az újságolvasók pedig jól tudják, hogy Majtényi szakmai munkáira rendszeresen hivatkozik mások mellett a Juhász Péter elnökölte Együtt.

Ilyen háttér mellett talán nem csoda, hogy nagy ellenzéki egység alakul ki egy most még közepesen fontos ügyben Majtényi László személye körül.

De vissza a számokhoz. Az intézet honlapján szereplő közhasznúsági beszámolók alapján 2010-ben 19,3 millió forint folyt be a kasszába, amikor összbevétele: 21,8 millió forint volt.  Egy évvel később 39,2 millió forint jött, további 1 millió a Táncsics Alapítványtól, 6 millió forint pedig egy CEU-val közös projectet szolgált. 2011-es összbevétele: 38,6 millió, 2012, 2013-é pedig 74,4 millió forint. 2014-ben EU-s és magyar költségvetési forrásból finanszírozták programjaikat 23,4 millió forint értékben. 2015-ben 14,8 millió forintot folyósított számára az Open Society Intitute. A teljes, 2017-ig futó programokra 32 milliót kaptak. Emellett egy 2014-16 közötti programra a Rockefeller Brothers Foundation is adott 14 milliót. A Holland Királyság Nagykövetsége pedig 24,4 millióval járult hozzá ahhoz, hogy a fiatalokat ráébresszék állampolgári kötelezettségeik fontosságára. A fő támogatók között található továbbá Európai Bizottság és a Visegrad Fund is.  

Összességében több, mint 145 millió forintot kapott az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Soros Györgytől.

Egyébiránt Majtényi László és Molnár Gyula MSZP elnök kedden közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen Majtényi a jelölése ügyében kialakult ellenzéki egyetértésről azt mondta: jelentős az a politikai siker, amellyel "az alkotmányos demokrácia hívei" összefogtak, írta a Népszava. Majtényi László továbbá elmondta, hogy programjában olyan alkotmányos rendszer létrehozása szerepel, amelyben független szervezetek védik meg az állampolgárokat és jogaikat. Továbbá hangsúlyt kap a szabad választás joga, "az állam szívéből terjedő" korrupció elleni küzdelem, a szegénység elleni fellépés és a fenntartható fejlődés támogatása.

Ismerjük a mondást: a hang Jákobé, de a kéz Ézsaué.

Nem kétséges, ha Majtényi megszólal, akkor Soros György akaratát, gondolatait szervírozza fel. Éppen úgy, mintha a sajátja volna. S valószínűleg nem beszél másként a mögé felsorakozó magyar ellenzék sem.

Ezt nem érdemes szem elől téveszteni sosem.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/35371/pics/lead_800x600.jpeg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?