Blogolj!

LMP: megfordult a szél Paks II ügyében


Bevallom, sosem gondoltam volna, hogy az LMP egyszer azért gyűjt majd aláírásokat, hogy az állam fejlessze, bővítse a paksi atomerőművet. Márpedig akárhogyan is nézzük a magyar liberál zöldek most ennek szeretnének nekiszaladni. 

Még mielőtt belemennénk az LMP kezdeményezésének elemzésébe, kicsit ragadjunk le az aláírásgyűjtési láz boncolgatásánál. A Momentum Mozgalom, amely 266 ezer egynéhány budapesti szignó összeszedésével elérte, hogy Budapest kiszálljon a 2024-es olimpia megrendezéséért folyó harcból, kiengedte a szelet – a szélre még visszatérünk – a palackból. Amellett, hogy a rossz nyelvek szerint a MoMo már a Diákolimpia megrendezése ellen is kampányolna – ez persze csak vicc, mint amennyire a vidékiek parasztozása volt… –, most minden ellenzéki tömörülés úgy érzi, hogy a maga 1-3 százalékos támogatottságával azonnal aláírást kell gyűjteni bármi ellen. Illetve minden ellen. 

És így érünk el az LMP-hez, amellyel nagyot fordult a szél Paks II ügyében. Mert íme a kezdeményezésük kérdése: Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?

No kérem, akkor megjöttünk a bolond lyukból, bolond szél fúj mondáshoz. Mert ugye miről van szó? A Paks II beruházás keretében egy 2400 megawattos kapacitású erőműbővítés valósulna meg. A jelenlegi pedig 2000 megawattot termel. Vagyis a jelenlegi kapacitás duplázását támogatja az LMP, ellenben az a 400 megawatt – hogy úgy mondjam – kiverte a biztosítékot. 

Most azon az apróságon ne is nagyon polemizáljunk, hogy a Paks II beruházás mögött nemzetközi szerződések állnak, vagyis a jelenleg hatályos törvények értelmében erről nem lehet népszavazást kiírni, vagyis vélhetően már a kérdés is elbukik, maradjunk csak annál a ténynél, hogy az LMP-ben nagyot fordult a szél a Paks II projekttel kapcsolatban. Eddig teljesen elutasító volt a párt, ám mára eljutott addig, hogy a jelenlegi kapacitású atomerőművet engedélyezné, amitől csak minimálisan tér el az új blokk. 

Persze a szélfordulásban nincsenek egyedül a zöldek, vannak mellettük vörösök is. A mostanában lényegében másik ötleteiből és sikereiből élő MSZP is azonnal csatlakozott az ötlethez, ami jól mutatja, hogy szerintük is jó ötlet a paksi bővítés. Nyilván előkerül hamarosan a Momentum Mozgalom is, mert ha aláírásgyűjtésről van szó, akkor az egykori SZDSZ-es Mécs Imre fia és barátai nem ismernek tréfát. 

Azért egy apróságot mindenképpen megjegyeznék. A Paks II beruházás 20.000 – azaz húszezer – munkahelyet eredményez a városban és a környékén. A tolnai megyeszékhely melletti községek konkrétan abból élnek, hogy van és bővül az atomerőmű. Úgy tűnik azonban, hogy ez a szempont nem zavarja a széljárást.

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/35054/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Marinka 2017-03-03 14:02:15
Kár, hogy a politika mindent visz és a szakembereknek alig van szava. Ha valakit érdekel egy kis szakmaiság: http://atomenergiainfo.hu/tallozo/az-igazsag-paks-ii-ugyeben
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?