Blogolj!

Harminc év kommunista elnyomás – emlékeznek Szegeden


A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Szegeden nem is szólhatna másról, mint a szörnyű emlékű Komócsin-klánról. Az úgynevezett Komócsin-korszak csaknem három évtizeden át tartott a megyében, pedig Komócsin Mihályt, a sztálinista vezetőt, csak ideiglenesen szánták a megye élére. 

Egy évvel ezelőtt nyílt meg a kormányhivatal központi, Rákóczi téri épületében a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című kiállítás, amely a kormányhivatal és a megyei önkormányzat idei közös megemlékezésének is egyik helyszíne lesz – számolt be a szegedma.hu. A rendhagyó történelemórákra eddig 24 iskola diákjai – összesen 541-en – látogattak el. 

Az emléknapon felelevenítik a Komócsik-klán Csongrád megyében elkövetett bűneit. 

 „Idősebb Komócsin Mihálymunkásmozgalmi vezető mellett Komócsin Illés, mint az ÁVH helyi vezetője rendelkezett nagy befolyással, de maga ifj. Komócsin Mihály, Pol Pot megye névadója, aki párt VB első titkárként, majd rövid ideig megyei tanácselnökként tevékenykedett. A Kádár-ellenzék vezéréről, a Szovjetunió Kommunista Pártja által Kádár János utódaként számon tartott politikusról, Komócsin Zoltánról is szó lesz az előadás keretében” – mondta Miklós Péter, a szegedma.hu-nak. Az Emlékpont vezetője pedig ifj. Komócsin Mihályról fog beszélni, elsősorban a róla készült káderjelentések alapján, amelyek egészen az 1940-es évektől a 70-es évekig készültek. „A jelentések alapján elmondható, hogy őt egy meglehetősen nehéz természetű, összeférhetetlen vezetőnek tartották, akit 1956-ban csak átmenetileg szántak Csongrád megye élére, hiszen nagyon erőteljesen baloldalinak, sztálinistának vélték, s csak addig akarták használni, amíg a szocialista rendszer restaurációja, stabilizációja meg nem történik. Végül a Komócsin-korszak csaknem harminc évig tartott” – mondta el Miklós Péter történész.

A szegedi megemlékezés február 24-én, pénteken 14 órakor a Kommunizmus áldozatainak emlékkövénél, a Glattfelder Gyula téren fejeződik be, ahol Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének köszöntőjét követően Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője mond emlékező beszédet, majd a résztvevők elhelyezik az emlékezés virágait.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/34324/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?