Blogolj!

420 milliós támogatás felvétele és a siker után beszólt a rendező


Az elmúlt időszakban nagyszerű sikereket érnek el a magyar filmek. Díjak, elismerések érik egymást, a Saul fia után most a Mindenki lehet Oscar-díjas, miközben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filme Arany Medvét kapott a Berlinalén. 

Jár a gratuláció, de a tavalyihoz hasonlóan most is keveredett egy kis keserűség az ünneplésbe. Emlékszünk még arra, hogy tavaly akadt néhány félreérthető és félremagyarázott nyilatkozata Nemes Jeles László rendezőnek, aki aztán Rührig Géza társaságában vehetett át a Saul fia sikerei után Kossuth-díjat. Majd az Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott kitüntetéssel a hónuk alatt kisétáltak a parlamentből, majd beálltak a kormány ellen tüntető pedagógusok közé. 

Most meg Enyedi Ildikó nyilatkozott egy érdekeset: 

De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el. (...) Most az Egyesült Államokban a választások után az ottani embereknek azt szeretném mondani: Figyeljetek, mi itt évekkel ezelőtt ugyanezen mentünk keresztül. De nem tudok sajnos jó tanácsot adni, mert mi sem tudtuk megoldani a problémákat. Bizonyos szempontból ez azért félelemkeltő, mert nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.

Ezt a Deutschlandradionak nyilatkozta a rendező, s a Magyar Nemzet Online kiadása természetesen kélyes örömmel idézte is – ez utóbbi is megér egy misét…

Aztán a díjátadó sajtótájékoztatóján már kicsit másként fogalmazott: 

Ahhoz képest, mennyire félelmetesen abszurd országban élünk, folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások, és folyamatosan tűnnek fel olyan alkotók, akik eredeti hangot ütnek meg a filmjeikben

Igaza van! Egyetértek vele, abszurd országban élünk. A Kossuth-díjt átvevők azonnal az átadók ellen tűntetnek és Enyedi Ildikó, aki 

420 millió forintot kapott a művére a filmalaptól

beszól a hazájának, aminek többek közt azt is köszönheti, hogy most neki gratulál mindenki. Abszurd ország. 

3
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/34024/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
morotva válasza: LászIó bejegyzésére 2017-02-21 17:46:43
Én attól a kormánytól nem fogadok el semmit, pláne nem közel félmilliárdot, amelyikről ilyen véleményem van. Ez az "emberek" pénze. Több mint 15 éve nem kapott egy vasat sem a munkájához. Lehet véleménye, de ez egyenlő a szembeköpésünkkel. Ez volt az ára a medvének! Szomorú!
Válaszolok
LászIó 2017-02-20 23:15:25
Mindenkinek szíve joga úgy nyilatkozni, ahogy akar. Feltéve, ha akkor is észreveszi a problémákat ugyanúgy, ha az általa szimpatikusnak tartott párt követi el. Lehet kritikusnak lenni, de csak egyenlően.
Válaszolok
Laszlo 2017-02-20 14:54:10
Hálátlan Ő is és talán hazátlan is.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?