Blogolj!

Az orbánfóbia diadala

Kecskés István

A Momentum Mozgalom és a baloldali kis pártok 260 ezernél több aláírást szedtek össze, annak érdekében, hogy Budapesten rendezzenek népszavazást a 2024-es olimpia megrendezésével kapcsolatban. Ebből vélhetően voksolás lesz, de ugye egy pillanatig sem vette senki komolyan, hogy valóban a sporteseményről volt szó. 

Fotó: MTI

A háttérben az volt, hogy Magyarország 2024-ben, de ha lehet, akkor már 2018-ban se "rendezhessen" Orbán Viktort. 

Néhány kisebb csoport arra szövetkezett, hogy most aztán megmutatja majd a magyar miniszterelnöknek, hogy ők bizony mernek kicsik lenni. Sértődés ne essék, de biztos vagyok benne, hogy az aláírók egy részének fogalma sincs arról, hogy például az úszók négyszáz vegyesén milyen sorrendben követik egymást az úszásnemek, de vélhetően azt sem tudják, hogy ki volt az első magyar olimpiai bajnok. 

Persze a népszavazás más kérdés, azon még sok minden előfordulhat. Eleve részt kell rajta venni a voksolásra jogosultak több, mint felének és tudjuk, hogy ez azért még az olimpiánál – uram bocsá` – fontosabb kérdésekben sem egyszerű feladat.

Ugyanakkor a magyar pályázat vélhetően ma végleg elbukott. Amúgy sem volt sok esélyünk Párizs és Los Angeles mellett, de egy ilyen bizonytalan légkörben sansztalanná váltunk. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozó nyilván mérlegelik majd, hogy milyen hangulatot teremtettek az "orbábfóbiások" a magyar pályázat körül. 

MSZP-sek, akik korábban megszavazták Budapest pályázatát, ma már nem támogatják (Fotó: MTI)

A kérdés az, hogy mit lép erre a budapesti önkormányzat, vagy éppen a kormány. Az talán nem lehet kérdés, hogy beleállnak ebbe a vitába.

És akkor ugye még van itt egy lényeges kérdés. Mi lesz velünk, vidéki emberekkel, akiknek szintén van (lehet?) véleménye az olimpiai pályázattal kapcsolatban? (Tudjuk a Momentum Mozgalomtól, hogy mi csak parasztok vagyunk, de a mi szavazatunk is annyit ér, mint a budapesti zsúrpubiké és a mi zsebünből épp annyit vesz ki az olimpia, mint a fővárosi urakéból.) 

Kicsit olyan érzésem van, mint amikor az 1996-os világkiállítást torpedózták meg a baloldaliak és a liberálisok. Kéz a kézben vettek el valamit az országtól, ami akár jól is sikerülhetett volna.

Hogy az olimpiát buktuk, abban majdnem biztos vagyok. Hogy ez nagy kár az egész országnak – a vidékieknek is, akik ugye a momentumosok egyik vezetője szerint parasztok és úgy tűnik kuss a nevük – abban csak majdnem. 

Összesen 266 151 aláírást adott le pénteken a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében - ezt Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke jelentette be a Fővárosi Választási Iroda épületénél.

"Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről" - fogalmazott Fekete-Győr András, hozzátéve, hogy ezt megtette helyettük a Momentum.

A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét. MTI

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33968/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?