Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről
Az egyetem Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.
Blogolj!

Európai átlag alatt a magyarok elvándorlása


Na most nagy a baj! Mivel támadnak majd a liberálisok, akik szerint irgalmatlan rossz Magyarországon élni és tulajdonképpen már mindenki elhagyta az országot? Előjött egy cseh nyelvész-matematikus a statisztikáival és a térképével, amelyről kiderül, hogy a helyzet nem is olyan rossz, mint amilyennek a hangoskodók lefestik. Átlag alatti a magyarok elvándorlása. 

A helyzet az, hogy két tucatnál is több olyan európai ország van, amelyben magasabb a kivándorlók százalékos aránya, mint Magyarország esetében. A Balkán lassan kiürül. Bosznia-Hercegovinát a lakosság több mint 43 százaléka, Albániát pedig a 38,8 százaléka hagyta már ott. De bajban van Koszovó, Horvátország és Szerbia is. 

A mi esetünkben a lakosság hat százalékáról beszél az ENSZ kimutatásai alapján készült térkép. Ami azért nem rossz adat és jócskán az európai átlag alatt van. Legkevesebben Spanyolországot hagyták el, a lakosság 2,2 százaléka döntött úgy, hogy távozik. 

Ezzel az egésszel az a baj, hogy megint lerántotta a leplet valaki egy örökzöld témáról. Ráadásul nem a kormány, vagy egy ahhoz közel álló szervezet, hanem egy cseh matematikus. Mi jön most? Nyilván az, hogy a távozó hat százalék az ország legokosabb és legszebb hat százakéka volt. Vagy rábizonyítják a cseh kutatóra, hogy titokban a magyar kormány egyik embere. 

3
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33878/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
András 2017-07-02 13:51:41
Kedves Kecskés úr!

Ez a térkép csak azt mutatja, hogy egy adott országból hányan vándoroltak ki, hogy mennyien vándoroltak oda be, azt nem. Természetes fluktuáció mindenütt van. A kivándorlás, és a bevándorlás közötti különbség a meghatározó.

Az Egyesült Királyságra például 7,6%-os kivándorlást mutat. Ugye nem akarja elhitetni velünk azt, hogy az UK egész népessége 7,6%-al fogyott?

Miközben Magyarországról sokan vándoroltak ki, de nem jött az országba gyakorlatilag senki. Csak tavasszal délről néhány madár, őket még nem érintette meg a habonyi média szele…

Ha ezt a térképet így értelmezzük, ahogy ön, lassan nem lesz Európának lakossága… Mindenhonnan csak a kivándorlás…

Bár lehet, hogy lemaradtam valamiről, oszt’ mindenki Oroszországba tart…
Válaszolok
Hegedűs 2017-06-28 16:54:38
Folytassuk az elemzést: néhány országot vizsgálok. Svájcban ugye jóval magasabb az életszínvonal - mégis nagyobb arányban élnek a polgárai külföldön. Arról nincs adat, hogy hol. Tegyük fel hogy jelentős részük valamely szomszéd országban él. Tehát tartózkodási helyük hivatalos nyelve azonos a hazájukéval - még idegen nyelv tudására sem nagyon van szükségük.
Nagy-Britannia külföldön élő polgárainak van a legkönnyebb dolga ha a volt gyarmatbirodalom valamely országában vagy mai domíniumon élnek - az angol ott hivatalos nyelv, még ha az egyszerűbb emberek tömege nem feltétlenül beszéli is... Ahol nem hivatalos nyelv - ott sokan beszélik második...többedik idegen nyelvként. A magyarok számára sem előbbi sem utóbbi országra nincsen példa - különösen ott, ahova érdemes menniük...
A volt jugoszláv tagállamok közül csak Szlovénia és Szerbia adata van 20% alatt. Az előbbi ugye viszonylag simán megúszta a közelmúlt háborúit és viszonylagos fejlettsége miatt a nyelvi előny sem okoz lényegesen nagyobb kivándorlást mint nálunk. A többi volt tagállamot sokkal jobban sújtotta a két háború (az utóbbi Koszovó függetlenségéhez vezetett - Szerbiában, és a daytoni egyezményhez Bosznia-Hercegovinában). Sokan a katonáskodás elől menekültek - magyarok hozzánk is.
Már a hetvenes években is Párizs volt a második legnagyobb portugál város - egymillió vendégmunkásukkal... Úgy látszik hogy az EU-tagságuk sem volt elég gazdaságuk rendbetételére - mert a 22,3% egész Nyugat-Európában a messze legmagasabb érték, amit sem a nyelvi közelséggel, sem volt gyarmatbirodalmukkal nem lehet magyarázni - különösen Spanyolország 2,7-es értéke mellett nem...

Most legyen elég ennyi. Tanulság: egy adatsor önmagában nem sokat mond - az adatokat más információkkal együtt értelmezni kell. Függetlenül bármilyen politikai beállítódástól.
Válaszolok
Hegedűs 2017-06-27 19:20:45
Nos, a facebookon kaptam egy hasonló gondolkodású ismerősömtől a cikket. Az alábbiakat válaszoltam neki (az önök számára megjegyzem, hogy programozómatematikus vagyok):

Te tudod hogy ez miért nyugtat meg. Engem azért nem - mert már mint írtam - a testvérem azért kénytelen Londonban dolgozni mert itthon a minimálbért sem kereste Debrecenből Tiszaújvárosba ingázva teljesítménybérben, 12/24-es munkarendben. Nagyobbik lányának itthon nem volt munkaviszonya egyetemi
végzettséggel - Bajorországban dolgozik. Az ő húga, másik unokahúgom kitűnő egyetemi diplomával - közmunkás munkabérért kapott állást a szakmájában... Én az egészségi állapotom miatt vagyok itthon - 1994 óta nincs munkahelyem. Végül egy nyelvész érv tőlem, a TTK-stól neked, a nyelvésznek: a térképen látható országok közül egyedül Finnország tartozik a finnugor nyelvcsaládba - és tegyük hozzá, hogy gazdaságilag jobban áll. Az összes többi ország az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik - annak nyelvi következményeivel. Biztosan olvastál arról is - hogy a magyarok idegennyelv-ismerete is európai átlag alatt van...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?