Blogolj!

Lehetne egy csomó fejlesztés meg egy olimpia

Kecskés István

Több irányból támadják a budapesti olimpiai pályázatot. A kritikusok szerint drága, túlzó és ráadásul még felesleges is. Mindemellett ugye merjünk kicsik lenni, mert úgysem tudjuk megcsinálni – az ezt harsogók figyelmébe ajánlom Hosszú Katinkát, aki érem nélkül jött haza a londoni játékokról, majd négy évvel később Rióban három aranyat és egy ezüstöt nyert. Nyilván nem azért, mert azt mondogatta magában, hogy nem sikerülhet. 

Fotó: MTI

Az olimpia kritikusai a demagógiát sem nélkülözik – érthető, hiszen egyszerű üzenetet tudnak röviden küldeni. A legújabb az, hogy a pályázók közül GDP arányosan Magyarországnak kerülne a legtöbbe a 2024-es olimpia megszervezése. Ez biztosan így van, ugyanis Budapest riváliásai ebben a versenyben Los Angeles (Egyesült Államok) és Párizs (Franciaország). Vagyis a világ vezető hatalmaiból az egy nagyon nagy város, valamint egy főváros. 

Legyinthetnénk is az egészre, mert ilyen mezőnyben a mi "kis" Budapestünk úgysem nyerhet. Meg ugye GDP arányosan nekünk kerülne a legtöbbe. Ez amúgy biztosan így van, hiszen Los Angelesben és Párizsban is kész az infrastruktúra, megvan a sportlétesítmények jelentős része, ellentétben Budapesttel, ahol van mondjuk három napi szinten biztonsággal használható mertóvonal, egy főváros melletti reptér, néhány autópálya, egy Papp László Sportaréna, hamarosan egy új Puskás-stadion, aztán a Groupama Aréna – ez valamire csak jó lesz az olimpián is – és ugye mindjárt kész az új Dagály-uszoda. 

Ennyi. Nem kevés, nem sok. 

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy néhány dolgot építeni kell még hozzá, hiszen nem egy kerületben lennének a versenyek, hanem Óbudától Csepelig szinte minden városrész érintett lenne, vagyis Budapest közlekedése olyan fejlesztésen menne keresztül, amilyenre még nem volt példa. 

Már hallom is a kritikusokat – demagógokat –, hogy az útépítéshez nem kell olimpia, de még egy újabb metróhoz sem szükséges az, hogy hozzánk jöjjenek a világ legjobb sportolói. Még az is lehet, hogy van igazság abban, amit mondanak, de azért azt ne feledjük el, hogy olimpiával együtt sokkal egyszerűbb ezeket megvalósítani, hiszen a játékok megrendezése nemcsak kiadásokkal, hanem rengeteg bevétellel is járna – turizmus, adók, stb. 

Éppen ezért nem értem, hogy miért csak a negatív hangokat hallani mosatanában a Budapest 2024-es pályázattal kapcsolatban. Miért csendesebbek azok, akik támogatják a kandidálást, mint az ellenzők? Miért nem mondja a magáét vehemensebben a kormány, a főváros ebben a kérdésben? 

Fura. Mindenesetre remélem, hogy a demagógia nem győz és megmarad az esély arra, hogy Budapest olimpiát rendezzen. Az élményért, az utakért, a metrókért – Magyarországért. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33851/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?