Blogolj!

Lázár János: "Nem a veszteség finanszírozása, hanem a fejlesztés a cél!"

Kecskés István

"Nem a veszteség finanszírozása, hanem a fejlesztés a célunk az EU-s pályázatokkal" – talán ez volt az egyik legfontosabb mondata Lázár Jánosnak a Kossuth Rádió Európai idők című műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a magyar kormány elsősorban a vállalkozások támogatását tartja szem előtt, így a forrásokat erre a területre csoportosítja át. Tegyük hozzá, hogy a cégek fejlesztése végsősoron azt jelenti, hogy a további beruházások – vasút fejlesztés, útépítések, stb. – megvalósulnak, sőt nem külföldi, hanem magyar cégek munkájának köszönhetően. Ráadásul az infrastruktúra fejlesztésre a magyar költségvetés már saját forrásból is tud költeni, erre jó példa a Modern Városok Program, illetve az a 800 milliárd forint, amit útépítésre költ Magyarország. 

Szóba került a Brexit és a kényszerkvóta is, de Lázár János elmondta, hogy ezeknek nem lehet olyan hatása, amely befolyásolja az uniós költségvetés megvalósulását. 

Az viszont fontos tény, hogy 2020 után kevesebb forrás jut a magyar gazdaságra. Az idei kifizetési terv 2500-2700 milliárd forint. A kifizetés gyors ütemben zajlik és március 31-ig minden pályázatot kiírnak, majd december 31-ig mindegyiket elbírálják és jövő március 31-ig mindegyiket kifizetik, ennek köszönhetően 9000 milliárd forintnyi beruházás kerül be a magyar gazdaságba, s ennek köszönhetően új munkahelyek jönnek létre, erősödnek a vállalkozások, emelkedik a GDP.

Természetesen a pályázati pénzekkel kapcsolatban is volt vitánk Brüsszellel. De ebben a kérdésben is nyertünk, mert az EU tudomásul vette, hogy a magyar kormány több előleget fizet ki, mint a többiek – mert a gazdaságunk teljesítménye lehetővé teszi ezt is.  

És természetesen a miniszter beszélt az Olaf-jelentésről is, ami ugye rávilágít arra, hogy a baloldal korábbi vezetői az utóbbi évtizedek legnagyobb korrupciós botrányát hozták össze. Lázár János elmondta, hogy a papírokból kiderül, a politikusok a beruházók érdekeit képviselték, nem pedig a megrendelő fővárosét. Az elcsalt összeget a fővárosnak kell visszazszereznie – emelte ki Lázár János. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33846/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?