Blogolj!

Orbán Viktor évértékelője egyértelmű üzenet Brüsszelnek

Kecskés István

Orbán Viktor miniszterelnök tizenkilencedik évértékelőjében arról beszélt, hogy idén öt nagy brüsszeli támadást kell majd kivédenünk. A kormányfő egyértelműen fogalmazott, így biztosra vehetjük, hogy Magyarország nem hagyja magát, a nemzeti érdekek előrébb állnak, mint a globális törekvések. 

A kormányfő pénteki évértékelő beszédében az öt "támadás" közé sorolta, hogy Brüsszel meg akarja majd tiltani a rezsicsökkentést. Napirenden marad a migráció ügye is – folytatta –, a kérdés az lesz, hogy őrizetbe vegyék-e a migránsokat, amíg jogerős döntés nem születik róluk.

Fotó: MTI

Orbán Viktor szerint meg kell majd küzdeni a nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával, az átláthatatlan külföldi befolyásolási kísérletekkel is.

A negyedik és az ötödik "támadás" szerinte az adópolitika és a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartását éri majd.

Orbán Viktornak válasza is volt évértékelőjében ezekre a felvetésekre.

Mind az öt kérdés mögött a nemzeti önrendelkezés rejtezik. Egyetértésre kell jutnunk az emberekkel ezekben a kérdésekben. Az a fontos, hogy a magyar emberek se hagyják, hogy a fejük felett döntsenek.

Ez elég egyértelmű beszéd, vagyis a miniszterelnök szavaiból kiderül, hogy nem hagyjuk magunkat. 

Helyes. Bevallom alaposan meg is lennék sértődve, ha Brüsszel hatalmi szóval kényszerítené ránk akaratát a fenti kérdésekben. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy ha 2018-ban kormányváltás következne – nem következik – és mondjuk – ne is mondjuk – jönne egy baloldali miniszterelnök, akkor az azonnal a brüsszeli bürokraták csicskája lenne és engedne ezekben az ügyekben a nagytestvérnek. 

Erről szól az előttünk álló év egészen a választásig. Végtelenül leegyszerűsítve, kissé talán populistán fogalmazva – vállalom! – arról szól a következő voksolás, hogy mennyi adót és villanyszámlát kell fizetnünk, illetve hány migráns befogadását kényszerítik ránk.

Vagyis nagy a tét, de úgy tűnik a kormány eltökélt és nemcsak üzenetekkel, hanem tettekkel is védi majd a magyar embereket. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33818/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?