Blogolj!

Fontosabb a kastély, mint az iskola és a sportcsarnok?

Kecskés István

Mint arról korábban írtunk a halásztelki önkormányzat hitelből venné meg a városban álló kastélyt, valamint ugyancsak kölcsönből bővítené az iskolát és finanszírozná a sportcsarnok építéshez szükséges önerőt. Az első határozat még 1,2 milliárdos kölcsönről szólt, de végül "csak" 600 millióhoz kért – és kapott – hozzájárulást az önkormányzat. A kastély ára 560 millió, a mellette álló étteremé a hírek szerint közel 40. Az annyi mint…

Az bizony, annyi mint 600 millió forint, mert már az étterem is kell, mert ott például milyen jó kávézót nyithatna a város. (A nem olyan rég még üzemelt étterem amúgy tönkrement.)

No, de kanyarodjunk vissza az időben és nézzük, hogy mi is történt még 2016. szeptember 28-án. A képviselő-testület, akkori ülésén döntött arról, hogy különböző közoktatási fejlesztési célok megvalósítása pénzügyi fedezetének biztosítása, valamint a Malonyay kastély visszavásárlása érdekében 1.200.000.000 Ft összegű fejlesztési célú hitelt venne igénybe, a hitel lejárata pedig a szerződéskötéstől számított húsz év. A határozat szerint a kastély visszavásárlása mellett, a Sportcsarnok építés önrésze, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény emelet ráépítéssel történő bővítése is szolgál a hitelfelvétel céljaként.

Ezzel kapcsolatban a blogstar.hu kérdést intézett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a 76. Kormányinfón – konkrétan azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat hitelből vásárolt kastélyba akar költözni. Akkor azt ígérte a tárca vezetője, hogy a belügyminiszterrel egyeztetve válaszol majd a felvetésre. Nos a válasz levélben megérkezett. 

Szentgyörgyi József polgármester a testületi ülésen leszögezte, hogy az osztrák tulajdonos értékesíteni kívánja a kastélyt, és a városközponti elhelyezkedése, szerkezete alkalmassá teszi az épületet Városháza céljára történő hasznosításra (ennek becsült értéke 620 millió forint lenne). Hozzátette azt is, hogy mindhárom fejlesztési cél kormányprioritást élvez, és egyúttal tájékoztatta a képviselőket arról is, hogy a három beruházás együttes költsége 1,2 milliárd forint.

A kérdésünkre adott válaszban idézik a halásztelki előterjesztést, vagyis nem mellékesen meg kell állapítani, hogy az MSZP-s polgármester okos, hiszen a kormány programjaival takarózva indokolta meg a hitelfelévtel szükségességét. A miniszterelnökség válaszának folytatásából kiderül, hogy 2012. január 1-jét követően az önkormányzatok csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt. Ugyanakkor a tájékoztatásból az is világossá válik, hogy az önkormányzat a határozatával ellentétben "csak" 600 millió forintos hitel felvételéhez kért engedélyt, a futamidő pedig 11 év. 

Most attól tekintsünk el, hogy a testületi határozattal ellentétben nem 1,2 milliárddal kapcsolatban szól a kérelem – biztos van jogi lehetősége egy polgármesternek arra, hogy ne a határozatnak megfelelően cselekedjen.  

A kormányzat persze feltételeket is szabott ahhoz, hogy az ügylet megvalósulhasson. Ezekben az áll, hogy a működési kiadásoknak folyamatosan rendelkezésre kell állnia, az évi fizetési kötelezettség nem haladhatja meg az önkormányzat bevételének a felét, az iparűzésiadót, vagy a vagyoni típusú adók valamelyikét korábban be kellett vezetni – tegyük hozzá, ez remekül megy, mert mindkettőből van a városban.

Szentgyörgyi József (középen), amikor nem a város pénzén vett Mercedest vezeti (Fotó: Szentgyörgy József / Facebook)

No, de az egyik legérdekesebb kérdés, hogy miként lett az 1,2 milliárdból 600 millió? Vélhetően nem a tavaly először kivetett ingatlanadóból gazdagodott meg a város. Ellenben hétfőn a polgármester irodájában – sajátos, nem itt szokott lenni – tartottak egy rendkívüli testületi ülést, amelyen az a döntés született, hogy az önkormányzat 540 millió forintért megveszi a kastélyt, közel 60 millióért pedig a mellette álló, korábban étteremként működő épületet. Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy kijöjjön a 600 millió. Viszont, ha a teljes hitelösszeget ezekre költik, akkor mi lesz majd az iskola bővítésével, illetve a sportcsarnok önerejével? 

A hitelfelvétellel kapcsolatban fontos még tudni, hogy a képviselők felhatalmazás szerint a polgármesternek, két év rendelkezésre tartási idővel, illetve ugyanennyi türelmi idővel kell szerződést kötnie. Vagyis utóbbi azt jelenti, hogy a megállapodás aláírását követően két évig csak a kamatot kell fizetni, csak ezt követően kell elkezdeni fizetni a tőkét is. Vagyis, ha Szentgyörgyi polgármester két év múlva bukik, akkor az utódjára hagyja a hitel jelentős részét is. 

Azt, hogy bukása esetén, a városi költségből vásárolt Mercedes kisbusszal mi lesz egyelőre nem tudni – bár ha leváltják a szavazók a város vezetőjét, akkor legalább nem kell majd a fővárosi lakásából kiutaznia Halásztelekre. Hogy a hiteltörlesztést miből tudja majd finanszírozni a város szintén kérdéses, bár arról hallani, hogy az első évre egy 60 milliós összeget már beterveztek erre a célra a költségvetésbe. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33793/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?