Blogolj!

Expolimpia, avagy mi is kell Budapestnek?

Budapest nem akar olimpiát. Legalábbis ezt olvasom különböző felmérések eredményeit közreadó internetes honlapokon. Amik beszámolnak arról is: egyre nő az ellenzők tábora, vélhetően ezért is, mert úgy érzik: az olimpia rendezéséből a főváros nem profitálna annyit, amennyi rá kell költeni a rendezésre.

Fotó: MTI

Aligha ezért gyarapodik a világ legrangosabb sporteseményeit ellenzők tábora.

Legalábbis erről akarta meggyőzni barátját egy testes úr. Szép vidéki városunk főterén, dacolva a februári dermesztő hideggel, azt magyarázta, hülyék is lennének a budapestiek, ha olimpiát akarnának.

– És tudod miért? – kérdezett kerekedő szemű, buszra váró sorstársára az olimpia és Pest szakértő. – Hát azért, mert Pest meg Buda úgy van kitalálva, hogy akkor is megkap mindent, ha van olimpia, meg akkor is, ha nincs. Emlékszel még az expora, amit az Antall kormány megpályázott? Lefújták a szocik, mert hogy nagyon drága, egy kis ország nem bír el ekkora költekezést. A világkiállítás elmaradt, és lássunk csodát: az expóra tervezett létesítmények nagy része ettől függetlenül felépült, naná! Mint ahogy szép fővárosunkban minden felépül, már a millenniumi ünneplések óta. Vagy neked nem tűnt fel, hogy Budapesten többet költenek egy felüljáró felújítására, mint amennyit mondjuk Nógrád falvainak fele egy év alatt el tud költeni fejlesztésre? Négyes metró kell a fővárosnak? Hát akkor építünk – harsogták Demszkyék. Most meg azt kellene kimagyarázni, mi került 4-es metró ügyben több mint 400 milliárdba, miközben vidékre olyan vonatok indulnak, amiken még a közepesen betanított helyszínelő is megtalálná régen elhalt saját nagyapja ujjlenyomatát.

A testes úr (na jó: kövér...) már levegőért kapkodott, így szózuhataga is leállt. De csak egy percre.

– Az se zavar, hogy a fővárosban ugyanazért a munkáért legalább 30-40 százalékkal magasabb a fizetést adnak, mint vidéken? Így aztán vidéki fiatalok úgy nyomulnak Pestre, hogy már egymás sarkát tapossák? Megy ám az agyelszívás rendesen a pesti cégekhez, intézményekhez, színházakhoz, kutatóintézetekhez. És lassan már az érzi magát tök bunkónak, aki arra sem képes, hogy elcsípjen egy jó kis fővárosi állást.

– Ez van. Vízfejű az ország, hatalmas gyomorral. Jól kell lakatni – legyintett a barát akkora beletörődéssel, amekkora csak egy vidéki, Pestre mindig FELutazó, Pestről mindig LEérkező vendéget fogadó ember lelkében rakodhat le.

– Ez van? De miért van ez? És meddig lesz még így? – kiabált utána a testes úr, miközben barátja már szuszogva kapaszkodott fel a busz lépcsőjén. Abban reménykedve, hogy ezen a járaton ő nyeri meg a hatszor háromperces lökdösődés csöppet sem olimpiai számát a könyöklős tömegben.

A kérdés meg csak lengedezett a főtér hidegében, egészen addig, míg rá nem fagyott egy rozsdafoltos villanyoszlopra. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/33812/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?