Blogolj!

Lehet, hogy nem is lesz elnökválasztás az úszóknál

József

Abban majdnem biztos vagyok, hogy vasárnap nem lesz új elnöke a Magyar Úszószövetségnek, így Gyárfás Tamás további, maximum, harminc napot kap majd a testület élén ügyvezetőként. Hogy ezt mire alapozom? Rém egyszerű, csak meg kell nézni a szövetség elnöksége által publikált vasárnapi forgatókönyv egy részletét:

A MÚSZ január 8-ai közgyűlésén azt a személyt választhatják meg MÚSZ elnökének, akire a megadott határidőn belül (2016. december 25.) jelölés érkezett, és a közgyűlésen megjelent küldöttek több mint 50 százalékának elnyeri a bizalmát. Ha ezt senki sem kapja meg, akkor 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell tartani.

És akkor ehhez még tegyük hozzá, hogy elvileg, az alapszabály szerint a tagok nyíltan szavaznak – kivéve azt az esetet, ha a megjelentek fele úgy dönt, hogy titkos legyen a határozathozatal –, vagyis mindenkinek színt kell(ene) vallani. Erre pedig kevés az esély.

Hogy miért?

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a legtöbb jelölést az elnöki posztra Gyárfás Tamás kapta. Az eredmény szempontjából persze mindegy, hogy kit hányan támogatnak a jelölté válásban, de azért jelzésértéke van annak, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, vagy az egyszeres bajnok Gyurta Dániel által nem túlzottan kedvelt vezető mögé álltak a legtöbben a szavazók közül. Az elnök emberei szembementek a legjobb honi sportolókkal, hogy Gyárfást a hatalomban tartsák. Nekik pedig az az érdekük – ha már a szövetséget hosszú évek óta vasmarokkal irányító elnök nem vállalta a jelöltséget –, hogy minél tovább a hatalomban tartsák az egykori médiacézárt. Erre pedig a jelenlegi helyzetben csak akkor van, ideiglenes lehetőség, ha senki sem kapja meg a szavazók felének és még egy főnek a támogatását, hiszen a fentiek fényében így Gyárfás még 15-30 napig elnök maradhat.

Amúgy meg az is simán előfordulhat, hogy még csak választás sem lesz, mert a MÚSZ elnöksége így fogalmazott a minap:

A határidőn belül hivatalosan jelölt és a jelöltséget elfogadó 3 személy közül az kerül a jelölő listára, aki a jelenlévő küldöttek szavazatainak több mint 50 százalékát megkapta. 

Vagyis nem elég, ha valakit jelölnek, még a szavazólapra is "fel kell támogatni" a küldöttek több mint felének. Benne van, hogy egyikük sem kapja meg erre a lehetőséget és akkor biztosan megy majd még az időhúzás tovább.

Ez pedig azt jelenti, hogy ismét lehet majd jelölteket állítani – a közgyűlésen erre nincs mód –, így akár még a Népszavának is igaza lehet. A lap azt írja, hogy Deutsch Tamás, a MOB nem olyan régen lemondott alelnöke is esélyes lehet a posztra, ha vasárnap nem születik döntés.

Ja és még valami: ha már ilyen szépen összejönnek az úszás legnagyobbjai vasárnap, akkor valaki szólaljon már meg, hogy ki kellene tenni az elnökségből Kiss László egykori szövetségi kapitányt.  

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/32969/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?