Blogolj!

Ez ám tempó: szolgálati Mercedes, jutalom és hitelből vett kastély


Hamarosan elérünk oda, hogy egy kistelepülés polgármestere kiszáll a szolgálati Mercedeséből – amellyel a lakóhelyéről (Budapest) kiautózott a városkába, amelyet ő irányít – és elhagyva a járművet bemegy a munkahelyére, a polgármesteri hivatalba, amely egy kastélyban székel.

Ez nem mese és még csak nem is valami legenda. Ezek kérem a várható tények, hiszen Szentgyörgyi József, Halásztelek város polgármestere évek óta egy Merci kisbusszal utazgat a fővárosi lakása és a település között. Eddig a hivatal a város központjában volt, s hála a felújításnak megfelelő környezetet biztosít az irodistáknak is. Akiknek azonban már nem kell sokáig a szűk irodákban üldögélniük, mert hamarosan költözik a városirányítás egy része a néhány évvel ezelőtt magántőkéből felújított Malonyai-kastélyba.

A Malonyai-kastély. Ezt veszi meg hitelből a város, hogy ide költözzön az önkormányzat

A város persze nem ingyen kapja meg az amúgy impozáns épületet, hanem megveszi a tulajdonosától, aki már régebb óta eladásra kínálja az ingatlant különböző oldalakon. Potom 700 millió forintért, ám Halásztelek szocialista vezetése ennyit azért nem költ az urizálásra: úgy tudjuk mindössze 560 millióból megvalósul a beszerzés. Ennyi pénze természetesen nincs a városnak, erre a szocialista polgármester hitelt vesz fel – ezt engedélyezte is neki az állam.

Szóval akkor az MSZP-s polgármester, akinek a pártja folyamatosan "ekézi" a kormányt a várba költözés okán, most egy olyan luxusberuházással állt elő, amire sok mindent lehet mondani, csak éppen azt nem, hogy takarékos megoldás lenne. Mert ugye egyrészt az 560 milliót valahogy csak vissza kell fizetni – hacsak nem húzza majd ki megint az önkormányzatot a masszából a kormány. Aztán ezt a nem kis épületet nyilván valahogy fenn is kell tartani. Az sem lesz két forint. Persze lesz bevétel az esküvökből, meg a rendezvényekből, de azért 560 millió az 560 millió.

És ha ez még nem lenne elég kiadás. Szentgyörgyi azt is bejelentette még karácsony előtt, hogy a város sportcsarnokot is épít. Azt az elhanyagolható tényt most tényleg hagyjuk figyelmen kívül, hogy a szocialisták által szintén folyton szapult TAO-s keretből valósul meg a beruházás, ezzel majd számoljon el a polgármester a saját párttársaival, ahogy akar és azon is lendüljünk túl könnyedén, hogy a forráshoz nem egy helyi, hanem a szomszédos Szigetszentmiklóson működő sportegyesület TAO-keretét használják majd fel – az önerőt ki teremti elő? Az pedig nyilván már csak egy városi legenda, hogy a sportcsarnok beruházáshoz szükséges telket, Halásztelek város határán túl, egy szigetszentmiklósi telken kívánják megvalósítani, félő az sem lesz ingyen.

A fenntartása meg…

A sportcsarnok kell ez nem kérdés, hiszen a mindennapos testneveléshez szükséges is – sőt egy olyan városba, amelynek a legnagyobb büszkesége Cseh László uszodára is szüksége lenne –, de hogy az előbb említett hitelfelvétel után miből tartják majd fent azt nehéz megjósolni. Mert erre még az sem lesz elég, hogy a Budapesten élő polgármester ingatlanadóval sarcolja a helyieket. (Ezt most nem részletezném, de legyen elég annyi, hogy annak, akinek fizetnie kellett, 2016-ban négy esztendőre visszamenőleg kellett megtérítenie az adót.)

Szóval a szoci hozzáállás: szolgálati Mercedes, kastély hitelből, más lehetőségeit kihasználva – eleve TAO… – új sportcsarnok és emellett a szocialista többség hat havi jutalmat szavazott meg 2016-ban a polgármesternek. Ez ám a tempó!

1
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/32768/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Illés 2016-12-27 07:45:32
Végre egy bátor hazánk fia.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?