Blogolj!

Adjátok vissza a Berlinemet!

Kecskés István

Adjátok vissza a Berlinemet!

Sokaknak megvan a saját Berlinje. Nekem is.

Sokszor jártam ott. Szeretem a német fővárost. Vagy talán csak szerettem, mert elvették tőlem.

Ez az a város, amelyben az emberre rászakad a XX. század történelme. A világháborúk emlékezete, a kommunista diktatúra súlya, a fal nyoma, a Reichstag, a Checkpoint Charlie.

Ez az egyik olyan város, amely meghatározta az előző évszázadot. Többször is átalakult. Ujjá kellett építeni a világégés után, egyesíteni kellett a kommunizmus után, de minden alkalommal feltámadt és a kilencvenes évek végére maga lett a csoda. Elképesztő fejlődésen és átalakuláson ment keresztül, az általam ismert világ egyik legszebb, legizgalmasabb városa lett, amely nem tagadta meg a történelmet, hanem megmutatta mindenkinek, aki arra járt, talán azért, hogy nehogy újra megtörténjen.

Adjátok vissza a Berlinemet!

El akarok még menni a karácsonyi vásárba, forraltbort akarok kortyolni az operánál, vagy éppen a Budapester utcánán – milyen furcsa fintora az a hétfő estének, hogy a magyar fővárosról elnevezett utcából jött a terrorista vezette kamion. Nyugodtan akarok sétálni a Friedrich utcán, szeretném még látni a Brandenburgi kaput, kávézni akarok az Alexander téren.

Elvettétek, hát adjátok vissza!

Tök mindegy ki volt. Hogy Angela Merkel, vagy éppen egy palesztin terrorista, vagy esetleg együtt, az egyik balféksége, a másik gonoszsága miatt. Teljesen mindegy. Elvettek valamit a világtól és benne tőlem is.

Kérem vissza!

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/32650/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?