Blogolj!

Gyárfás Tamás úgy mondott le, hogy nem mondott le


Gyárfás Tamás úgy mondott le, hogy nem mondott le. Mint kiderült, egyelőre csak egy jól sikerült lózung a szerdai bejelentése, amikor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy távozik az úszószövetség elnöki posztjáról. Ez ugyanis hivatalosan semmit sem ér, erről írásban kell tájékoztatnia a szövetség elnökségét, ez azonban még nem történt meg, sőt egy ideig nem is ejti meg azt, amivel intézményesítené a távozását, hiszen jelenleg Kanadában tartózkodik, ahol a jövő héten kezdődik a rövid pályás világbajnokság.

December 14-én, a jövő heti, kanadai rövidpályás világbajnokság után tarthatja meg a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azt az elnökségi ülést, amelyen Gyárfás Tamás elnök a lemondásának döntési hátteréről személyesen kívánja tájékoztatni az elnökségi valamennyi tagját.

A kanadai versenyen a nemzetközi szövetség (FINA) vezetőbeosztású munkatársaként pózol és félő, hogy itt egy bizonyos négylábú van ám elásva.

Széles Sándor edző, aki olimpiai bajnokot csinált Gyurta Dánielből egészen konkrét bejegyzést tett közzé a Facebook oldalán.

Széles Sándor nem hisz Gyárfásnak?

A szakember sorai közül azt olvashatjuk ki, hogy szerinte bizony Gyárfásnak eszében sincs távozni. Ugyanis, ha Gyárfás nem lesz elnök itthon, akkor bukja a FINA alelnöki posztját is, hiszen oda a hazai szövetség delegálja a képviselőit, akik aztán ott választhatóak lesznek. Ezzel együtt a semmibe veszhetnek azok a megrendelések, amelyeket a FINA-tól kap a cége – ezzel az edző szerint milliárdos bevételtől eshet el Gyárfás. Aztán a lemondással Gyárfás elveszítheti az európai szövetségben betöltött kincstárnoki posztot.

És akkor álljon itt szó szerint az egészen konkrét állításokat megfogalmazó két mondat Széles Sándortól:

A kamu lemondás egy trükk, hogy evvel levezessen a feszültséget és ne legyen botrány a Kanadai VB előtt. Most Kanadában tervez hogy FINAn keresztül milyen nyomást tud kialakítani a Magyarországra hogy vissza állítson a helyzetet.

Ijesztő nem?

Hihető? Simán.

Hargitay András elvitte Kanadába a feszültséget?

Már csak azért is, mert közben Kanadában is áll a bál. Hargitay András összehívta a világbajnokságra kiutazott edzőket, hogy értekezletet tartson nekik. Ezen természetesen részt vett Shane Tusup, aki Hosszú Katinka edzője és férje is. A versenyző azért volt ott, hogy tolmácsolja a magyarul elhangzó mondatokat, például azokat is, amelyeket állítólag Hargitay mondott:

Ezt akartad Katinka? Most örülsz?

A hírek szerint szó, szót követett majd a háromszoros olimpiai bajnok és edzője távozott a megbeszélésről.

Ezzel pedig több baj is van.

Egyrészt az, hogy rosszkor és rossz helyen támadt neki a kapitány a világ legjobb úszónőjének, hiszen hamarosan vízbe kell szállnia Hosszú Katinkának, most nem a magyar szövetség zavaros ügyeiről kellene beszélni. Ugyanakkor a szövetségi kapitány a hírek szerint megengedte magának az idézett mondatokat. (Aztán jött ez közlemény, amit lent olvashat.) Ezek pedig nem csak egyszerű kérdések, mert ezeknek komoly mögöttes tartalmuk is lehet. A szövetségi kapitány, talán nem is annyira burkoltan kiállt a még hivatalosan posztján lévő elnök mellett. Ez pedig akár azt is mutathatja, hogy Gyárfás Tamás távozása nem lesz sima ügy.

Sós Csaba a másik bástya?

Már csak azért sem, mert az elnök nemcsak Hargitay Andrást vette oda maga mellé védőbástyának, hanem a szövetség szakmai alelnökét Sós Csabát is. Néhány nappal Gyárfás belengetett lemondása után a következőket tudta mondani az M4Sporton:

Katinka nélkül is eredményes volt ez a csoport, Kovács Ágnes is volt olimpiai bajnok, Czene Attila is, most éppen Hosszú Katinka az. Szóval ennek azért továbbra is megvan a potenciálja. És hogy egy ilyet megváltoztassunk - én, aki ezért alapvetően a pozíciómnál fogva is felelek - nem könnyen megyek bele addig, amíg nem vagyok meggyőződve. 

Mi ez, ha nem egy burkolt kiállás Gyárfás mellett?

Hogy a lemondását mondogató elnök kavarja a kártyát – hogy mást ne mondjunk – elég egyértelműnek tűnik. Az egyelőre csak gyanús, hogy eszébe sincs távozni – idézzük csak vissza Széles Sándor gondolatait. Mert ez Gyárfás Tamás számára nemcsak persztízsveszteség lehet, hiszen ha igazak az edző állításai, akkor itt nagyon komoly pénzről is szól a játszma.

Aminek úgy tűnik még nincs vége. Nagyon nincs. Már csak azért sem, mert emlékezhetünk még 1996-ra, amikor egyszer Gyárfás Tamás már lemondott. Aztán a tisztújító közgyűlés előtt, hogy, hogy nem két szponzor vezetője is felszólalt, hogy ha nem Gyárfás marad az elnök, akkor átgondolják, hogy támogassák-e a sportágat a jövőben is.

Félő, hogy nemcsak forr a víz, hanem szép lassan be is mocskolódik. 

FRISSÍTÉS: 

A cikk befejezésének pillanatában jött egy közlemény az úszószövetségtől. Íme: 

Hargitay András szövetségi kapitány ma előbb saját nevében helyreigazítási igényt juttatott el a Nemzeti Sportnak a mai nap közzétett, névtelen forrásból származó hamis állítással kapcsolatban, annak mielőbbi cáfolatát kérve – mindezt a Magyar Úszó Szövetség jogi képviselője is megteszi írásban a hétfői napon.

A szövetségi kapitány az alábbiak közlésére kérte fel a sportnapilapot:

A Nemzeti Sport december 3-ai számában, a velem írásban készített interjú mellett ellenőrizetlen forrásból teljesen hamis állításokat jelentettek meg. Valamennyi edző kollégám a fültanúja volt annak, hogy az Önök lapjában szereplő mondatok – “Ezt akartad Katinka? Örülsz? Ez volt a célod?” – semmilyen formában nem hangzottak el a válogatott edzők windsori megbeszélésén. Továbbá egyáltalán nem volt emelt hangnem, és egyáltalán nem támadtam Hosszú Katinkára sem ekkor, sem a megbeszélés előtt, sem azután.

Egyszersmind nyomatékosan kérem, hogy a jövőben tartózkodjanak a személyemet, illetve a magyar úszósportot lejárató, névtelen informátoroktól származó állítások ellenőrzés nélküli közzétételétől, mert ez méltatlan a Nemzeti Sport hagyományaihoz.

Egy dologról nem szól a közlemény. Az említett interjúban a kapitány maga is elmondta, hogy Hosszú Katinka és edzője idő előtt távoztak a megbeszélésről. Miért?

Várhatjuk az újabb közlemény Hosszú Katinkáéktól? 

2
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/32259/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Tibor válasza: Laszlo bejegyzésére 2016-12-04 15:11:19
László szerintem tökéletesen igazad van. A nagy közönség, bele értve magamat is értetlenül szemléli, hogy az úszó társadalom egy része on megsemmisítésre határozta el magát.
Válaszolok
Laszlo 2016-12-03 20:32:43
Aki azt hiszi, hogy Gyárfás lemondásával majd a Tusup-házaspár konszolidálódik, az nagy tévedésben van. A sztori ugyanis nem Gyárfásról szól, hanem a pénzről. Tusupék maguknak akarják osztani a pénzt, meg úgy egyáltalán a farok akarja csóválni a kutyát. S miután idáig ez bejött, most még inkább vérszemet kaptak. Olyannyira, hogy már jönnek is hírek Kanadából, hogy Gyárfás lemondása ellenére tovább csinálják a műbalhét.
A fenti cikkel kapcsolatban csak annyit, hogy a világ legjobb úszónőjét Katie Ledeckynek hívják, és jó lenne, ha ha az események tökéletesen egyoldalú beállítását valamiféle tárgyilagosság váltaná fel a szerzőnél. Például szót ejtene arról, hogy a Hosszú-házaspár milliókat követelt a jövő évi vébé promójában való 2 másodperces snittért, ami példátlan a magyar sport történetében.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?