Blogolj!

Bože, požehnaj Maďara – szlovákra fordítják a Himnuszt

Kecskés István

A felvidéki magyarság hosszú évek óta küzd a szlovák nyelvtörvény áldatlan előírásaival. Az elvileg és kommunikációs szinten meglévő jó viszonyt alaposan beárnyékolja az, amikor egy-egy szlovák irodistának, vagy hivatalvezetőnek egy kicsit elmegy az esze és borzalmas dolgokra kényszeríti a magyarságot.

A Felvidéken megjelenő Új Szó szombati cikkében mutatott be néhány újabb túlkapást.

Lakossági feljelentés alapján – a békés együttélés ugye... – Bősön például a komp tájékoztató táblájáról hiányolták a település nevének a szlovák fordítását, illetve azon akadtak ki a nyelvrendőrök – nem vicc, így hívják őket! –, valamint azon, hogy a település internetes oldalán magyar sorrendben, nem pedig fordítva szerepeltek a képviselők nevei. Ráadásul az is baj volt, hogy két emlékmű tábláján csak magyar szöveg volt, de még abba is belekötöttek a békés szomszédság jegyében, hogy a településen járó hangosbemondó kocsi először a települési többség nyelvén, vagyis magyarul szólalt meg.

Izsán még ennél is magasabbra csapott az elmebaj lángja. A Klementina Római Kori és Néprajzi Múzeum felújítását megörökítő emléktáblára felkerült a Himnusz első sora, az "Isten áldd meg a magyart". Ez is kiverte a biztosítékot és alá kellett írni, hogy " Bože, požehnaj Maďara".

Az embernek kinyílik a bicska a zsebében – persze nem nyílik, mert a békés egymás mellett élés ugye... –, amikor ilyenről olvas.

És az egészben az a legszörnyűbb, hogy a Kulturális Minisztérium államtitkára, nevezett Rigó Konrád az Új Szónak meg is tudta magyarázni, hogy miért van szükség ezekre az intézkedésekre. Csak egy érvényben lévő rendelkezés betartásának ellenőrzéséről van szó. Legyen hát, tartsuk be mi is a nyelvtörvényt és ennek értelmében írjuk helyesen az államtitkár nevét: Konrad Rigo. Hátha nem köt belénk.

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/31338/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?