Blogolj!

Viccpártból nem csak egy van


Az van, hogy összejött egy elég egyértelmű szavazási eredmény, ami hivatalosan és papíron egyelőre nem sokat ér. Tudjuk a tényeket: többen szavaztak a kvótarendszer ellen, mint annak idején az Európai Unióba lépésről. Ez így akár egyértelmű is lehetne, de nem az, hiszen a törvények szerint nem érvényes az október 2-i referendum.

Most mindenki nyertes mondja magát. Sőt akad, aki arra ragadtatja magát, hogy az otthonmaradók szavazatait a magáénak tekinti, azt állítja, hogy, aki nem szavazott az velük van. Nem elvtársak, az a mondás nem így volt: aki nincs velünk az ellenünk van – ha jól emlékszem.

Aki szavazott az nem feltétlenül kormánypárti, aki nem voksolt az meg korántsem biztos, hogy ellenzéki. Aki érvénytelenül szavazott az pedig viccet csinál abból, amit úgy hívnak, hogy demokrácia, amiért ez az ország évtizedeken át küzdött.

Előttem van az az apuka, aki a lányát vitte szavazni vasárnap. Ketten mentek be a szavazó fülkébe, ahonnan nagyon sokáig nem jöttek ki, s egy idő után előbb satírozás, majd kuncogás hallatszott. Biztos volt, hogy ők például nem a saját ikszüket húzzák be ilyen nagy lendülettel. Az apuka megtanította az életében először szavazó leányt, hogy miként kell gúnyolódni a magyar demokráciával.

Felháborít.

Visszatérve azokra, akik nem mentek el, s akikről egy most laza mozdulattal kimondták, hogy baloldaliak, ellenzékiek, liberálisok. Kapásból tudnám sorolni az embereket, akik az ismeretségi körömből nem voltak szavazni, de egy kicsit sem szocik.

Sőt.

A magyar demokrácia legösszetettebb napja volt ez az október 2-a. Megmutatkozott, hogy a magyar társadalom jelentős része él az alkalommal, ha demokratikus jogait gyakorolhatja, azt is, hogy vannak az érdektelenek, a protest távolmaradók és a viccesek. Illetve önmagukat viccesnek gondolók.

Az mindenesetre megfontolandó, hogy miként értünk el oda, hogy egy viccpárt, el tud érni annyi érvénytelen szavazatot, hogy ha ennyi érvényest 2018-ban a parlamenti választásokon kap, akkor bemehet az országgyűlésbe viccelődni.

Fura.

Egy dologban mindenesetre biztosak lehetünk. Nem mindenki szoci, aki vasárnap otthon maradt. És azért arra is érdemes lenne fogadni, hogy az elkövetkezendő időszakban a baloldali és a liberális pártok alaposan egymásnak ugranak majd azon, hogy kiket támogatnak a távolmaradók. Érdekes az a voksolás, amelyen azokat is szavazónak tekintjük, akik ott sem voltak.

Viccpártból nem csak egy van. 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/30695/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?