Blogolj!

"Bevándorló bandák, drogkereskedelem, prostitúció” – Levél Itáliából, 1. rész

József

Hosszú és alapos levelet kaptunk Olaszországból egy ott férjhez ment magyar művésznőtől. A levélben a mindennapok tapasztalatáról számol be, amelyet nem nagyon jelenít meg sem a honi, sem az itáliai média. Mi most egy kicsit hiány pótlunk… I. rész. 

„Kedves Blogstar!

A migráció itt, Olaszországban hatalmas üzlet egyeseknek, mert a befogadó állomások, a segítő egyesületek (associazione, cooperativa, akik önkénteseket alkalmaznak, vagy egy egészen fura rendszerben dolgoztatnak) szállásául szolgáló 3-4 csillagos szállodák magánkézben vannak, és a menekültek után járó napi 35-50 euró/fő pénzt ők teszik zsebre.

Ebből kellene állni a szállást, az étkezést, a ruházkodást, a tisztálkodási, takarítási költségeket, a mosást, az integrációhoz szükséges olasz nyelvleckéket, ebből kellene zsebpénzt adni. Hogy végül mennyit költenek a bevándorlóra, az titok. Minden magánvállalkozónak van egy-egy kirakat szállása, ahol minden csillog-villog, ahol vannak nyelvórák, rendes szobák, de van egy olyan arca az egésznek, amit nem látunk. És az – na, nem a bevándorlók védelmében mondom – embertelen.

Különben csak összehasonlításképpen: én kb. 20 euróból etetek naponta 3 felnőttet. Ok, ebben nincs benne a rezsi, a takarítás és a mosás ára, de rendes étel kerül az asztalra.

Amiről megint csak nem szól a fáma, hogy délen sok bevándorló válik szó szerint rabszolgává. Ingyen, vagy megalázóan kevés pénzért a befogadó állomásokról viszik őket a földekre dolgozni (feketén), lenyomva ezzel az olasz béreket, vagy egyáltalán felborítva ezzel a hagyományos olasz munkaerőpiacot. Arról, hogy ez miért lehet így, egy egész értekezést tudnék írni.

Ugye Olaszországban 3 nagy maffiacsoportosulás van, de most ehhez jön a nigériai maffia. Ők régebben betelepült fekete-afrikaiak, akik jó pénzért kiárusítják a földekre dolgozni a nyomorultakat. Az olasz szervek meg csak néznek. (Mert ők is megkapják a maguk kis pénzét a bizniszből. Van, aki lebukik, van, aki nem.)

A bűnözés nagyon megnőtt az országban, főleg a nagyvárosokban, ahol a bevándorlók bandákban élnek. Elsősorban a drogkereskedelem és a prostitúció (női és férfi egyaránt), hiszen nyelvtudás és szakképzettség nélkül mégis miből tudnának pénzt csinálni? Mondjuk, ezt segíti az olasz igazságügyi rendszerben uralkodó hihetetlen fejetlenség. Néha csak nézek, mint Rozi a moziban... (Van, hogy gyilkosságért 8 évet kap valaki, aztán ebből leül 2 és felet, a többit meg vagy házi őrizetben tölti, vagy nem. De ez megint egy külön történet és nem csak a bevándorlókat érinti.)

A menekült státusz elbírálása nem egy egyszerű feladat. De, gondolom, ezt Önök is tudják. Mivel papírok nélkül jönnek, ezért bemondásra kezdik őket ellenőrizni a különböző országok követségeinek segítségével. Aztán kiderül, hogy az a személy abban az országban nincs, nem létezik, vagy már meghalt, vagy soha sem élt és akkor jön a következő karika, vagy a menekült státusz elutasítása. Ez éveket vesz igénybe.

Azok sem térnek vissza hazájukba, akik nem kapják meg a menekült státuszt (ez is olyan dolog, amiben sok otthoni, segíteni akaró, befogadó hozzáállású ember téved. Nem, nem mennek haza!). Valami titkos módon felszívódnak a hatóságok látóköréből.

Hogy velük mi történik, arra gondolni sem merek. Nincs nevük, nincsenek papírjaik, belőlük is bűnöző, prostituált, rabszolga lesz, de eladni őket szervkereskedőknek, eltenni őket láb alól nem olyan nagy dolog. Ugye ez is egyfajta üzlet...”

(folytatjuk)

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/30477/pics/lead_800x600.jpg
migráns,Olaszország
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?