Blogolj!

Angela Merkel bukásra áll

Nem tudom mit csinál így vasárnap este Angela Merkel, de lehet, hogy ül a CDU pártközpontjában és vakargatja a fejét. Vagy egy kollégájáét veri a falba, mert baj van. Tartományi választást tartottak Berlinben, abban a városban, amely Németország egyik legliberálisabb helye. Tele bevándorlókkal, újakkal és régiekkel, törökökkel, szírekkel, ázsiaiakkal, afrikaiakkal. Sokszínű hely. Nyitott és befogadó. 

Öt évvel ezelőtt Angela Merkel pártja a szavazatok 23,3 százalékát kapta. Most a legjobb esetben is csak 18-at – az előrejelzések mindössze 14,5-ről szóltak, de az exitpoll szerint azért sikerült felkúszni 18-ig. Ilyen kevés szavazatot még soha sem kapott a CDU a német fővárosban. 

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt öt évvel ezelőtt még nem is létező, de most úgy tűnik elvitt 11,5 százalékot – a formáció már a tizedik német tartományban szerzett magának, illetve a politikájának képviseletet.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy a merkeli politika egy másik szellemet is kiszabadított a palackból: az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest öt százalékot erősödött a posztkommunista Linke nevű párt.

A választást – ahogy öt esztendővel ezelőtt is – a szociáldemokraták nyerték, de az Alternatíva Németországnak meghatározó erő lehet a döntéshozatalban. 

Szóval egyre biztosabb, hogy Angela Merkelt bukásra ítélték a németek. Ezen az sem segít, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint Németországot cserbenhagyták a menekültválságban. A Frankfurter Allgemeinek Sonntagszeitung című lap mellékletében megjelent interjúban, a német szociáldemokrata politikus Azt nehezményezi, hogy több EU-s tagállamnak az a hozzáállása a német bevándorlási helyzethez, hogy "viseld csak nyugodtan a terhet, semmi közünk hozzá."

Igaza van. Ezt Németország és Angela Merkel magának csinálta. Az ország már egy ideje issza ennek a levét – lövöldözések, terrorcselekmények –, most jön a kancellár is.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/30338/pics/lead_800x600.png

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?