Blogolj!

Logikus: többfelé osztott pénzből kevesebb jut

Kecskés István

Németországban senkinek semmilyen juttatását nem rövidítették meg a menekültek miatt, a mostani pedig a német történelem legszerencsésebb, legsikeresebb korszaka - mondta Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter egy csütörtöki interjúban.

Ez aztán igen!

Szokás ilyenkor kérdezni az érintettet, hogy "Mit szedsz? Én is kérek belőle!"

Wolfgang Schäuble nyilatkozatát több magyar portál is átvette, nyilván azzal a céllal, hogy Kövér László házelnök és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azon szavait cáfolják, amelyek szerint, ha jön a kényszerbetelepítés, akkor kevesebb jut majd segélyre a magyarországi rászorulóknak.

A portálok próbálkozása nagyon kedves. Bármennyire is jól alakulnak a magyar gazdaság dolgai, összehasonlítani a némettel ordas nagy baromság. A piac mérete is más, a vásárlóerő tekintetében is jóval előttünk járnak a németek, meg amúgy is, a szerencsésebb felüknek kimaradt úgy negyven évnyi szocializmus.

Szóval a németországi helyzetet illetően akár igaza is lehet Wolfgang Schäublenak, de ezt semmiképpen sem vetném össze a magyar állapotokkal.

Csütörtökön épp Lázár János mondott egy megfontolásra érdemes gondolatot a Kormányinfón: "Az egész szétosztásnak akkor van értelme, hogyha minden országban ugyanolyan szociális támogatást kapnak (a migránsok – a szerk.). Az praktikusan négyszer-ötször annyi, mint amit a cigány honfitársainknak tudunk biztosítani szociális támogatásként. Tehát, hogyha valaki bevándorló, az kap majd háromszáz eurót, hogyha valaki roma, az meg kap harminc eurót. Egyébként, miért maradnának itt? Tehát, ha különbségek lesznek a szociális ellátásokban Európában, akkor másnap reggel valószínű inkább oda mennek, ahol több a szociális ellátás és nem ott maradnak, ahol kevesebb."

Vagyis egyfelől lehet egy komoly feszültség a magyar segélyezettek és a migránsok között, hiszen utóbbiak akár tízszer annyi támogatást is kaphatnak, mint a honfitársaink, másrészt az államkasszában semmivel sem lesz több pénz attól, mert idetelepítenek valamennyi illegális bevándorlást. Vagyis a most meglévő keretösszeget kell szétosztani több ember közt.

Visszatérve Wolfgang Schäuble nyilatkozatára: azt talán hiba kijelenteni, hogy a mostani időszak a német történelem legszerencsésebb és legsikeresebb időszaka. Ezt majd a történelem eldönti.

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/30297/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?