Blogolj!

63

Kecskés István

Néhányszor voltam hangosbemondó egy NB II-es futball-csapat stadionjában. Egyik héten sem volt teltház a 800 főt befogadni képes stadionban, de egy alkalommal a szokásosnál is kevesebben voltak. Gondoltam, hogy megvalósítom minden riporter álmát és név szerint köszöntöm a szurkolókat. Bele is kezdtem: "Tiszteletem Lajos bá`! Szia Attila! Helló Pizzás!" És így tovább. 

Hogy jön ez ide? Rém egyszerűen: a Reuters hírügynökség felmérést végzett 30 német nagyvállalatnál és kiderült, hogy mindössze 63 német menedékkérőt foglalkoztatnak. 

Mondjuk őket nem lenne nehéz köszönteni, mert ismerjük a tényt, hogy szinte mindegyik bevándorló a Mohamed nevet kapta a január 1-i születése után. 

No, de visszatérve a foglalkoztatottakra. 

A cégek arra hivatkoznak, hogy a tavaly Németországba érkezett egymillió bevándorló közül azért csak 63-nak adtak munkát, mert a többség:

A) képzetlen

B) nem tudnak németül, így képezni sem lehet őket

C) az sem biztos, hogy az országban maradnak.

A Reuters azonban még ennél is továbbment. Kiderítette, hogy a 63 munkavállalóból 50 a Deutsche Postnál, vagyis a német postánál talált munkát, többnyire levélelosztó munkakörben, mert nem kell németül beszélni és nem igényel képzettséget sem ez a feladatkör. 

A helyzet egészen összetett, hiszen a demográfiai kutatás szerint 2030-ig hatmillióval csökken majd a munkát vállaló németek száma, vagyis bajba kerülhet a német gazdaság, ám a fentiek bizonyítják, hogy a bevándorlók nem oldják meg ezt a kérdést. Már csak azért sem, mert a Reuters kutatásából kiderül, hogy a nagy cégek saját képzési programot üzemeltetnek, ám a bevándorlók ennek elkezdéséhez is képzetlenek.

Németországban jelenleg több mint 300 ezer bevándorló keres munkát, ugyanakkor az utcaseprésen kívül más feladat ellátására alkalmatlannak tűnnek. 

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/30251/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?