Blogolj!

Most jó az, ha ketten mondják ugyanazt


Úgy tartja a mondás, ha ketten mondják ugyanazt, az nem ugyanaz. Ez sokszor így is van, olykor viszont nem így van.

Itt van például az európai hadsereg ügye. Az igencsak aktuális témával most Bohuslav Sobotka hozakodott elő. A cseh miniszterelnök azt mondta a cseh nagykövetek értekezletén, hogy „meggyőződésem, hosszú távon nem tudunk meglenni egy európai hadsereg nélkül.” Indoklásként arról beszélt, hogy a migrációs hullám megmutatta, szükség van az Európai Unió külső határainak megvédésére. Az európai hadsereg a prágai politikus szerint nem a NATO vetélytársa lenne, hanem éppenséggel az unió akcióképességének bizonyítéka.

Sobotka nem találta fel a meleg vizet.

Hétfőn éppen arról beszélt, amiről majdnem napra pontosan egy hónappal korábban Orbán Viktor is beszélt a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Akkor a magyar kormányfő többek között azt fejtegette, hogy noha a NATO tagság fontos alappillére Európa biztonságának, de a jelek szerint önmagában már nem elegendő a kontinens békéjének garantálására. „Ezért kell létrehozni egy európai hadsereget, amely valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a leendő európai hadseregnek két irányban kell megvédenie a kontinenst: kelet és dél felé, és ez összefügg a terrorizmussal és a migrációval szembeni védekezéssel is. A magyar miniszterelnök Erdélyben arra is kitért, hogy a visegrádi együttműködés (V4) országai már dolgoznak azon, legyen a V4-eknek közös hadserege, ami azonban nem azonos az európai közös hadsereggel.

A régió a közös cselekvést illetően igazán jó példával jár elöl: szlovák, cseh és lengyel rendőrök is védték már a magyar határt. Vagyis a schengeni határt, tehát Európa határát.

Meglehet, ha ketten mondják ugyanazt, az általában már nem ugyanaz. A biztonság, azaz Európa jövőjének kérdését viszont nem lehet elégszer ismételgetni. És az a jó, ha Magyarország és Csehország miniszterelnöke e témában (is) ugyanazt mondja. Mert akkor talán azoknak is el jut az agyáig az üzenet, akik eddig kézzel-lábbal tiltakoztak az európai összefogás ellen. A közös európai hadsereg ügye ez idáig elsősorban a britek ellenállása miatt bukott meg az Európai Unióban.

Az Egyesült Királyság azonban a Brexittel az unióból történő távozást választotta. Talán majd most.

Ne legyen kétségünk, ha ezen múlik, Orbán Viktor és Bohuslav Sobotka is elmondja még ezerszer, hogy a jelenlegi világpolitikai helyzetben szükség van egy közös európai haderőre.

Ketten mondják, mégis ugyanazt mondják és ugyanazt gondolják.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/29644/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?