Blogolj!

Amit a britek nélkül is tudtunk

József

Június 23-án a brit EU-s tagságról döntenek a szigetország polgárai, az eredmény megjósolhatatlan, egy dologban azonban a britek már üzentek Európának. Mivel a kilépés híveinek és ellenzőinek a tábora nagyjából ugyanakkora, így Nagy-Britanniában minden második szavazó azt mondja (amit mi, magyarok eddig is tudtunk), hogy az Európai Unióval nagyon komoly gondok vannak.

Ráadásul a jelenlegi legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Brexit pártiak tíz százalékkal vezetnek, a szavazók 55 százaléka voksolna a kilépésre, 45 százalékuk pedig az Európai Unióban maradásra.

De ennek kapcsán meg kell jegyezni, az elmúlt fél év során nagyon sokféle eredményt hoztak ki a különböző közvélemény-kutatások, ráadásul 10 nap még hátra van a népszavazásig, ahol nagy valószínűséggel apróságok, váratlan események, az utolsó napok hangulatai dönthetnek.

Magyarán, élő ember meg nem mondja, hogyan szavaznak a britek június 23-án. Ráadásul a népszavazásnak egyes vélemények szerint beláthatatlan következményei lesznek Európa és az unió életére nézve, mások szerint meg az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja.

Na, erre varrjunk ugye gombot.

Hasonló a gond a lehetséges gazdasági előnyök és hátrányok számbavételével, mindkét oldal bőven sorakoztatott fel érveket, amelyeket a másik oldal viszont hangosan cáfolni igyekezett. Mindenestre égbekiáltó a különbség a „nem csupán Nagy-Britannia, hanem egész Európa gazdasága megsínyli a kilépést” és „a versenyképesebbé váló gazdaság csak nyerni fog a kiválással” álláspontok között.

És ezeket az érveket, ellenérveket komoly professzorok, közgazdászok, cégvezetők mondják egymás ellenében.

Míg az egyik oldal szerint olcsóbb lesz az élet az unió nélkül és megszabadulunk a brüsszeli bürokráciától, a másik szerint éppen hogy rosszabb lesz a háztartásoknak, ráadásul egységben az erő.

A kilépés következtében hatékonyabban lehet fellépni a migránsáradattal szemben, de erre is kész az ellenvélemény, dehogy, ez csak akarat és elhatározás kérdése, nem függ a tagságtól.

Az egyik oldal a vámmentes kereskedelmet, az áruk szabad áramlását félti, a másik oldal szerint Norvégiának, Svájcnak, Izlandnak is szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val, és nem tűnnek gazdaságilag sikertelen országoknak.

És így tovább…

Winston Churchill meg is mondta, jósolni nagyon nehéz, különösen a jövőre nézve.

Pontosabban, ebben a bizonytalanságban egy dolgot biztosan megüzentek a brit szavazók Európának. Mivel a kilépés híveinek és ellenzőinek a tábora nagyjából ugyanakkora, így Nagy-Britanniában minden második szavazó azt mondja, a kilépésre, a Brexitre szavaz, mert az Európai Unióval nagyon komoly gondok vannak.

Ez az, amit mi magyarok eddig is tudtunk.

bumm.sk

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/27907/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?