Blogolj!

Svájcban és Dunaújvárosban is győzött a józan ész

József

Öt svájci polgárból négy nemmel szavazott az alapjövedelem bevezetéséről tartott vasárnapi népszavazáson, amely egyrészt hatalmas pofon az igent támogató svájci zöldeknek, másrészt az alapjövedelmet itthon nagy elánnal szorgalmazó Párbeszéd Magyarország olyan képviselőinek is, mint Szabó Tímea, vagy Karácsony Gergely.

Pedig Victor Hugo már „A nyomorultakban” pontosan leírta, mi is a helyzet ezzel a munka nevű tevékenységgel.

A francia író ugyanis szeretett hosszasan filozofálgatni műveiben, az 1862-ben megjelent nagyregényében leírja, hogy a kommunizmus azért nem működhet, mert a magántulajdon hiánya megszünteti a munkát, utóbbi nélkül azonban nem működhet semmilyen gazdaság.

Miképp maradhattak az Aczél-korszak évtizedei alatt Victor Hugo kommunizmusról írott keresetlen mondatai „A nyomorultak” újabb és újabb kiadásaiban?

Feltehetően cenzori figyelmetlenségnek betudhatóan a mondatok évtizeden keresztül zavartalanul a nagyközönség elé kerültek. Már ha valaki észrevette. Én igen, így már kiskamaszként azt mondtam magamban, lám, már a XIX. század derekán tudták az okosabbak, miféle utópia ez az egész.

Most pedig mit olvasok? Az egyik svájci gazdasági szakértő mondja azt az alapjövedelemről, hogy régi, kicsit marxista álom, közgazdasági gondolkodás nélkül. Ezzel vissza is kanyarodtunk Victor Hugo másfél évszázados bölcsességéhez, a gazdaság nem működik munka nélkül, és ebben az esetben már mindegy is, hogy a munkát a magántulajdon hiánya, vagy egy garantált, kellemes alapjövedelem szünteti meg.

A svájciaknak évente több mint 200 milliárd frankba fájt volna az alapjövedelem bevezetése, ráadásul ezt a pénzt adóemeléssel, kiadáscsökkentéssel lehetett volna teljes egészében előreteremteni. Mivel az alpesi országban pár éve egy népszavazáson arról döntöttek az emberek, hogy ne 6 hét fizetett szabadság járjon egy munkavállalónak, hanem csupán 4 hét, ezért a lutrinak a körükben nem volt sok esélye.

Bezzeg a Párbeszéd Magyarország, elsősorban Szabó Tímea és Karácsony Gergely szerint milyen jó is lenne nekünk, ha a gyereknek 25, felnőttnek 50, várandós édesanyának 75 ezer forint készpénz járna havonta, amin nincs semmilyen közteher, amelyért cserébe nem követelhető semmilyen magatartás, és ami szabadon elkölthető.

Mindez 16,4 százalékról 8,4 százalékra csökkentené a szegénységet, 40,7 százalékról 29,1 százalékra a létminimum alatt élők számát.

Hogy ezt Unicummal, vagy a nélkül számolták ki, nem tudom.

Szabó Tímea jó kedvvel harcol az alapjövedelemért

Az alapjövedelem mellett érvelők egyébként Svájcban is bedobtak ilyen számokat, ám a svájciakat ezzel nem lehetett megvezetni, ők is pontosan tudják, mi is a helyzet ezzel a munka nevű tevékenységgel, motivációval, ingyenélőkkel.

Ezért tartanak ott, ahol jelenleg.

Ám nem csupán Svájcban győzött a józan ész vasárnap, hanem Dunaújvárosban is. A PM késő estére utóbbi helyen is kapott egy sallert, a Fidesz magabiztosan győzött, ők pedig csupán 84 szavazatot értek el.

Úgy tűnik, a munka helyett történő szájtépés, blöffölgetés már a magyarországi választási kampányokban sem működik.

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/27782/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?