Blogolj!

A sült galamb és a gyermekétkeztetés

József

Vezetés közben szól a rádió: 92 ezerről 320 ezerre, 3,5-szeresére növekedett tavaly a hatévesnél fiatalabb, ingyen étkező gyerekek száma. Nagyon jó hír. Aztán meg bosszankodom, valamelyik civil okos tojás szerint ez nem elég, a hátrányos helyzetűeknek a szünidőben házhoz is kellene szállítani. A sült galambot. Nehogy a szülőknek bármi gondja legyen a gyerek ebédjével. Csak pampoghasson. Ha netán késik a kiszállítás.

Szóval, szól a rádió, nyilatkozik az EMMI államtitkára: tavaly a hatévesnél fiatalabbak számára sikerült jelentősen kibővíteni az ingyenesen étkezők körét, amely így 92 ezerről 320 ezerre, 3,5-szeresére növekedett.

Nagy piros pont, mert a rendszerváltás óta ennél a kormánynál egy sem tett többet az ingyenes gyermekétkeztetésért. Míg 2010-ben 28 milliárd, idén már 72 milliárd forint jutott erre a célra.

Az ingyenes bölcsődei, óvodai gyermekétkeztetésben részesülők száma pedig tavaly 3,5-szeresére, 92 ezerről 318 ezerre nőtt, ez kilencven százalékos arány, a bölcsődében négyszer, az óvodában háromszor ingyenesen esznek a gyerekek. Ha például ebéd után elviszik őket a szülők, az uzsonnájukat becsomagolják a dolgozók.

2016-tól pedig a hátrányos helyzetű gyermekek mind a négy szünetben hozzájuthatnak az ingyenes ebédhez. A nyári szüneti étkeztetésről szóló tájékoztató körlevelet rövidesen megkapják a gyermekjóléti szolgálatok és a jegyzők.

Eddig lényegében a hír, eddig örül az ember.

Mert aztán jön valami civil okos tojás, aki szerint a hátrányos helyzetű gyerekek szülei nagy részének gondot jelent, hogy szünidőben eljussanak a gyerekkel az ingyenes étkezés helyszínére, ezért házhoz kellene azt az ebédet szállítani.

Rendben, ez nem egy esetben igaz is lehet, de biztos nem az összesben.

És nagyon rossz érzésem is támadt. Hány és hány árvízi tudósítást láttam az elmúlt évtizedekben, amikor a lusta, trehány tulajdonos azt kiabálta bőszülten, hogy a háza előtt az önkormányzat nem tisztította ki, nem takarította ki az árkot.

Ami a legszomorúbb, egy olyan riporteri kérdésre nem emlékszem, hogy kedves tulajdonos, kedves lakó, miért is nem vettél puha tenyeredbe kapát, ásót és csináltad meg te magad?

Ismét ilyesfajta tudósítások lesznek? Netán késik valahol többször a kiszállítás, és dologtalan, nagypofájú szülők fél tucat híradóban háborognak?

A települések jelentős részében a szülőnek gyalog, kerékpárral, urambocsá autóval – mert sok hátrányos helyzetűnek van személygépkocsija – egyszerűen csak el kell vinnie a gyereket. Ennyi.

Tegyenek a szülők is valamit az ingyenes ebédért, mert ha a sült galambot a szájukba röptetik, akkor legközelebb a házhoz szállított étel minőségével kapcsolatban pampognak.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/27475/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?