Blogolj!

Néha maga alatt vágja a fát

József

Magyarok mindenhol vannak, ráadásul többnyire sikeresek is. 

Az elmúlt években többször akadt meg a szemem a sportfavágó bajnokságok tévéközvetítésein. Elképesztő, ahogy a sportolók aprítják a nagyobbnál is nagyobb fatörzseket. Fűrésszel, motorosfűrésszel és fejszével. Elképesztően látványos sportág. 

Azt nem tudtam, hogy már magyarok is művelik, ráadásul nem is akárhogy, mert  Bakó Norbert tavaly a semmiből érkezve tette le a névjegyét a nemzetközi elitben, amikor élete első egyéni nemzetközi versenyén második helyen végzett a STIHL Timbersports ifjúsági világbajnokságán. Norbi egy favágó dinasztia tagjaként szeretett a versenyzésbe: édesapja és két bátyja is indult versenyeken. Három évvel ezelőtt döntötte el, erre több időt szánna, és nemcsak családtagjai, hanem a sportág hazai legjobbjai, Juhász István, Rittlinger Róbert és Strúbel József is segítették a felkészülésben.

A favágókkal kapcsolatban léteznek sztereotípiák. Sokan nem tartkák őket okosnak. Nos, aki közülük sportolásra adja a fejét, annak képeznie is kell magát, hiszen ez sem egy olyan verseny, amelyben ész nélkül is nyerni lehet. Sőt az említett magyar fiatalember épp a tanulás miatt helyezi néha háttérbe a sportot. 

Ideálisabb lenne az eredmények szempontjából, ha sokkal többet tudnék edzeni, de most a tanulás a legfontosabb, a győri Széchenyi István Egyetemen vagyok első éves, logisztikai mérnöknek tanulok – idézi a sportfaktor.hu a STIHL Timbersports közleményét. – Éppen tart a vizsgaidőszak, de így is hetente legalább háromszor edzem. Győrben a fejszés edzéseket végzem, otthon pedig, hétvégén a kézifűrészes- és a motorfűrészes számokra tréningezem magam. Télen maradnak a kondiedzések, és fontos a kardiózás is, elsősorban a futás, hiszen ennél a sportnál különösen fontos a jó állóképesség. Persze kell hozzá energia is. Az egyik külföldi versenyzőhöz képest én kicsi vagyok, ő 140 kiló és több mint két méter magas, én 183 centi és 108 kiló. A szobatársam gyakran mondja, mindig tömöm a fejem. Igaz, ami igaz, ötször, de akár hatszor is eszem egy nap, viszont igyekszem minél több zöldséget, csirkét, vörös húst enni, sok vizet inni, egészségesen táplálkozni, édesanyám pedig minden hétvégén igyekszik a kedvemben járni és a kedvenceimet készíti. A legtöbb energiát mégis csak az ő főztje adja számomra!”

Hogy mit ad az anyuka főztje a fiatal sportolónak azt láthatjuk is, hiszen a STIHL Timbersports május 25-ei ifjúsági világbajnokság, illetve a másnapi Champions Trophy eseményeit élőben követhetjük a www.stihl-timbersports.de/livestream.html jóvoltából.

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/27368/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?