Blogolj!

Medgyessy és az …ööö…Alstom-útelágazódás

József

600 ezer euró érkezett az Európa-szerte korrupciós botrányokba süllyedt Alstomtól a volt szoci kormányfő, Medgyessy Péter családi cégéhez. Miként arról a Blogstar is beszámolt, az Alstom ügyeiben Magyarországon is nyomoznak, bár véleményünk szerint, ha Medgyessy megúszta annak idején a Gresham-palota tanulságos-mulatságos ügyét, akkor hajánál fogva most is kirántja magát abból a bizonyos mocsárból.

Először – már csak az időrend miatt is – a Gresham-palota ügye, mert nem csupán tanulságos, hanem szerfelett szórakoztató és mulatságos is. Medgyessy cége – még jóval a miniszterelnöki poszt betöltése előtt – 100 ezer dollárt kapott azért, hogy egy V. kerüli luxushotel létrehozásának elősegítése érdekében lobbizzon az érintett V. kerületi képviselőknél.

A legjobb az egészben, hogy Medgyessy hol azt mondta, hogy igenis lobbizott – ami viszont a befolyással való üzérkedés gyanúját vetítette előre –, hol azt mondta, hogy semmit sem tett. Amire viszont jeles ügyvédek mondták, hogy kérem, ez akkor meg csalás a külföldi céggel szemben.

A lényeg, Medgyessy megúszta, haja szála sem görbült sem neki, sem a 100 ezer dollárjának.

Majd 2004-ben, miután Gyurcsány megpuccsolta az SZDSZ segítségével, miniszterelnökből úgynevezett utazó nagykövet lett, és utazásai közepette ekkor ért el az Alstom-féle útelágazáshoz. A történetbe az érdekeltségébe tartozó AssistConsult Kft.-vel került bele.

A Magyar Idők úgy tudja, Magyarországon az Alstom az AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig offshore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót utalt át. Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy családi cégénél, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki, amit az akkor már bukott kormányfő 2004 novemberében alapította feleségével.

Tehát van 600 ezer euró, ami Medgyessy szempontjából a szokásos jó helyre került, a volt miniszterelnök valamelyik cégéhez.

Ami pedig az Alstomot illeti, már negyedik vezetőjüket vádolta meg a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal (Serious Fraud Office, SFO), hogy szerepe volt a BKV által megvásárolt Alstom metrókocsik korrupciós ügyében. A négy Alstom-vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1. és 2007. október 18. között bűnszervezet tagjaiként korrupciós bűncselekményt megvalósítva 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselője vagy tisztviselői, ügynökei részére.

Az események idején, 2006 decemberéig Aba Botond volt a vállalat vezérigazgatója, akkor a Combino-ügy miatt kényszerült távozni a BKV éléről. Antal Attilát 2006 decemberében Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes javaslatára, pályáztatás nélkül nevezte ki a BKV élére a Fővárosi Közgyűlés.

A budapesti főpolgármester Demszky Gábornak hívták.

Demszky látható izgalommal és empátiával nézi a Fidesz-székház, azaz, egy fővárosi épület elleni vandál támadást

Nagy oknyomozásra nincs szükség a kapcsolati háló további összefüggéseinek meglátásához, de a Blogstar kicsit szkeptikus, véleményünk szerint, ha Medgyessy megúszta annak idején a Gresham-palota tanulságos-mulatságos ügyet, akkor hajánál fogva most is kirántja magát abból a bizonyos mocsárból.

Ne nekünk legyen igazunk.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/26831/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?