Blogolj!

Kiss László: "Soha nem hallgattam el a történteket"

József

Jól leleplezte a privatkopo.hu oldal Kiss Lászlót, az úszók szövetségi kapitányát, akit 1962-ben azért ítéltek el, mert két társával, egyikük lakásán megerőszakoltak egy nőt.

Kiss László ezért első fokon előbb 5, majd jogerősen három év letöltendő börtönt kapott. Az akkor huszonegy éves úszó le is ülte, amit kiszabtak rá, majd szabadulása után új életet kezdett. 

Nincs azzal gond, hogy ez most nagy publicitást kapott – az edző persze vélhetően eltekintett volna attól, hogy most mindenki ezen a több évtizedes sztorin csámcsogjon –, csak az időzítés érthetetlen. Eddig szemérmesen mindenki arról beszélt, hogy Kiss László, 1965-ben befejezte az úszást és edzőnek állt. Persze sokan suttogtak arról, hogy börtönben ült, még arról is, hogy miért. 

Nem volt ez eddig sem nagy titok, csak senki nem foglalkozott vele. Mert Kiss Lászlóból időközben egy ország "Laci bácsija" lett, aki olimpiai bajnokokat nevelt, aki nagyszerű sportolókat irányított szövetségi kapitányként. Aki több állami kitüntetést is kapott, akiről uszodát neveztek el Százhalombattán. 

A legjobb példája annak, hogy valaki kap egy második esélyt az életben, miután letöltötte a büntetését és él azzal, amivel megkínálja a sors. 

Hogy mennyire nem volt titok Kiss László ügy arról maga is nyilatkozott kedden délután a nol.hu-nak. "Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem és fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt és én éltem vele. Mindenki döntse el, hogy a magyar úszósport elmúlt évtizedekben elért eredményei alapján, hogy kellőképpen bizonyítottam-e vagy sem."

Az ügy kirobbanásának az időzítése érthetetlen. A Hosszú-ügy éppen lecsengett, lassan mindenki az olimpiával foglalkozna. Azzal, hogy Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Cseh László hány aranyat nyer majd Rióban. 

Erre most kirobbantják ezt az ügyet. Hogy miért, arra talán sosem kapunk választ. Kiss László a nol.hu-nak nyilatkozva így fogalmazott: „Nem szeretek találgatni. Vannak elképzeléseim, de azokat inkább megtartom magamnak. Mert mi van, ha tévedek, és ártatlanul vádolok meg valakit. Tény, hogy voltak, vannak, akik olykor az interneten tettek, tesznek célzásokat a múltamra. De ezzel együtt kell élnem."

Eddig jól csinálta. Reméljük Rio után is így lesz. 

 

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/26319/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?