Blogolj!

Gizi néni, a legenda

József

Fiatal újságíróként az embert az extrémitások vonzzák, ilyenkor készíti el a kurvás, stricis, hajléktalanos, drogos, pornós, szerencsejáték-függős riportjait, ilyenkor keresi meg a büntetés-végrehajtási intézetekben ülő keményfiúkat, vagy az ott parkoló érdekesebb embereket.

Repülős Gizi néni persze soha nem bántott senkit, érdekes mesélnivalója viszont jócskán akadt. Művésznevét állítólag onnan kapta, hogy az 1950-es években belföldi repülőjáratokkal utazott Budapestről vidékre lopni - legalábbis mindenki ezt mondja, veszi át, adja tovább.

Pedig egy szó sem igaz az egészből, Kosztor Sándorné Bodnár Gizella ezt állította nekem, és azt is, csupán a rendőrök találták ki az egészet, mert már akkor is szerettek szerepelni, no meg az orránál fogva vezetni a sajtót. Soha életében nem utazott belföldi repülőjáraton.

Fogalmam sincs az igazságról, annyi biztos, Gizi néninek vágott az agya, mint a borotvapenge, felvette a versenyt a legrafináltabb, leggyorsabban gondolkodó ügyvédekkel is. Ezt a képességét egyébként „munkája” során rengeteg alkalommal hasznosította, olyan szituációkból vágta ki magát leleményes magyarázataival, hogy az emberek sokszor nem a szemüknek hittek, hanem futni hagyták Gizi nénit.

Tudom, embereket lopott, károsított meg, de amikor pár éve arról olvastam, hogy Bicskén (ha jól emlékszem), azzal jutott be házakba, hogy gumijavító műhelyt keres, nem tudtam elfojtani egy mosolyt.

2007-ben Repülős Gizi – A tolvajok királynője címmel könyv jelent meg róla, az előszava nagyon aranyos. „Temérdek cifra dolgot láttam, hallottam, amit mások észre sem vesznek, vagy ha igen, nem tudják végiggondolni, micsoda mit jelent. Mennyi a súlya. Nekem volt rá időm, hogy elmerengjek a világ bajain, csodáin, és bő 25 éve tervezem, hogy írok egy könyvet a tolvajlásról, a rabságról, hogy miként kalandozhatta át egy magamfajta asszony Európát…”

Több mint kétszáz bűncselekmény, legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el, összesen több mint 17 évig ült börtönben, más források szerint ennél többet; fél tucat alkalommal részesült közkegyelemben. Ezek a számok immár a múlté, hiszen Gizi néni a minap lebukott Velencén. Erről hamarosan akár a nemzetközi sajtóban is olvashatunk, ahol hosszú évek óta Flying Gizi néven sztárolják Ausztráliától az Egyesült Államokig, Kínától Mexikóig.

Nem tudom, mi lesz a 89 éves Kosztor Sándorné Bodnár Gizellával, kerülhet börtönbe, speciális intézetbe, de akár még élvezheti is majd a szabad életet. Annak idején azt mesélte nekem, hogy kleptomániáját gyermekkori agyhártyagyulladásának mellékhatásai okozták, kezelte a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert is, aki azt mondta neki, vagy nagy művész, vagy legendás bűnöző lesz belőle.

Ha nem is hangoztak el sohasem ilyen mondatok, a lényegen nem változtat, legenda lett Gizi néniből.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/26239/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?