Blogolj!

Törököt fogtak

József

A hétfő délután Brüsszelben kezdődött, végül éjszakába nyúlt EU-csúcson a tagállamok vezetői Törökország részvételével tárgyalták a migránsválsággal kapcsolatos legégetőbb kérdéseket. Az ülésen elvi megállapodás született az unió és Ankara között a körvonalazódó egyezmény főbb vonalairól.

A kezdetleges megállapodás értelmében (amelynek véglegesítése március 17-18-án várható) Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

(A török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése egy rémálom, ennek megtörténte esetén az összes gazdasági bevándorló törökké változik és hamis török útlevéllel fog kopogtatni az unióban.)

A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Ezt a közvetlen betelepítést vétózta meg a magyar kormányfő, nagyon helyesen, de a legfrissebb hírek szerint Orbán Viktor mellett a ciprusi, az olasz és a szlovén kormányfő is tiltakozott az elképzelés ellen.

A megállapodás legnagyobb győztese azonban Törökország, amely jelen pillanatban úgy tűnik, sikeresen bezsarolta a félmilliárd lakosú Európai Uniót. Kérdés azonban, hogy a törökök valóban megakadályozzák-e menekültekkel teli csempészhajók elindulását a török partokról, vagy csak az alkudozáshoz és a zsaroláshoz értenek.

Novemberben már tettek egy hasonló ígéretet, ám még több menekült érkezett a görög szigetekre, miközben a menekültek csónakjait maga a görög haditengerészet is képes lenne visszafordítani, és akkor még nem beszéltünk az olasz, spanyol, francia, brit, német haditengerészeti erőkről.

De Európa egyes vezetőinek valakik nagyon bemagyarázták, hogy a bevándorló szír, iraki, afgán, marokkói férfiak az öreg kontinens gyáraiban dolgoznak majd, asszonyaik meg a nyugat-európai nyugdíjasokat fogják ágytálazni. Hogy Merkel és társai miért hisznek ebben a képtelenségben, a mai napig rejtély.

https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/25718/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?