Blogolj!

Mindent visznek a migránsok 2018-ban?

József

A következő választások még nagyon messze vannak, ám most az látszik, hogy rövid időn belül eldőlhet, milyen témák tematizálják két év múlva a közbeszédet és ennek megfelelően a szavazást. Úgy tűnik, ha a bevándorlási hullámot nem sikerül csillapítani, akkor már idő előtt eldőlhet, hogy ki kormányozhat 2018 tavasza után.

Európa jelenlegi legnagyobb problémája a migránsválság, melynek köszönhetően emberek ezrei özönlenek be a kontinensre minden nap, mindenféle ellenőrzés nélkül. Ez és az ehhez kapcsolódó sajnálatos események (Párizs, Köln, Isztambul) alapjaiban rengették meg mind a magyarok, mind a többi európai polgár  biztonságérzetét. Márpedig a félelem álatalában minden más problémát felülír, minden egyéb gondról eltereli a figyelmet. Ezért lehetett sikeres a Fidesz 2015-ben, amikor kiéleződött a bevándorlási kérdés.

Mert valljuk be, problémák azért vannak. Az oktatás ügye most jutott el a tüntetések szintjére, látjuk a kórházakban lévő állapotokat, a különböző közlekedési vállalatok dolgozói pedig szintén sztrájkolni akartak munkáltatóikkal szemben. Sok olyan téma, amibe az ellenzék (ha lenne) belekapaszkodhatna, hiszen senkinek nem lehet közömbös, hogy milyen oktatást kap a gyereke, hogy van-e 40 évesnél fiatalabb CT-gép a megyében, vagy hogy jár-e a busz.

Akarva-akaratlanul már az idén dönthetnek 2018-ról

Azonban az is látszik, hogy, ha az EU nem képes megfelelően kezelni (magyarul megállítani) az ismeretlenek beáramlását a kontinensre, akkor akaratlanul is tálcán kínálja a Fidesz számára a következő választásokat. Mert amint megjelenik (akár a betelepítési kvóta, akár szimplán határátlépés következtében) a következő ezer, tízezer bevándorló, az embereket egyből nem fogja érdekelni, hogy milyenek a tankönyvek, csak az, hogy minél gyorsabban távolítsák el őket innen. Erre pedig jelenleg csak a Fidesz képes.

A téma másik vetületeként azt sem szabad persze elhallgatni, hogy milyen gyenge az ellenzék. Látszik, hogy a kormányon kívüli pártok képtelenek tematizálni a közbeszédet, annak ellenére, hogy nap mint nap igen súlyos kérdések merülnek fel életünk minden területén. Tragikomikus az a helyzet, hogy 6 év ellenzékiség után az MSZP kizárólag egy polgálmester feleségének, és pár kopasznak köszönheti, hogy bekerül a hírekbe, mindenféle politikai teljesítmény nélkül.

Az EU tehát akár döntő szereplővé is válhat 2018-ban. Ha tovább élezi a migránskérdést, akkor mindenképpen. A kormány nyilvánvalóan kapaszkodni fog a témába, nem véletlenül beszélt szinte kizárólag erről a miniszterelnök évértékelőjében. Ez ugyanis az a téma, ahol a Fidesz biztosan tudja a magyarok többségének álláspontját, és azt markánsan képviselheti is. Merthogy az oktatás, vagy az egészségügy átalakításába még a 2/3-os szabadságharc közben sem mertek igazán belefogni…

Címkék: 2018, eu, migráns, választás
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/25514/pics/lead_800x600.jpg
2018,eu,migráns,választás
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?