Blogolj!

De mégis hol?

József

Olvasom a hungarikum blogon, hogy elindul egyfajta együttműködés a turizmus meg a hungarikumokért felelős államtitkárság között. Helyes. Majd szép prospektusokban látjuk a hímző asszonyokat meg a szalámikat, Puskás arcát, meg a birkapörköltet.

És?

Annyi, de annyi ilyen kiadvány volt (a nyomdák nagy örömére), amelynek gyakorlati hasznát, értelmét sem bel-, sem külföldön nem tapasztaltuk. Pedig nem nagy truváj ez az egész.

Ha már – szerintem helyesen – törvény rendelkezik a hungarikumok sorsáról (a bonyolult folyamat ismertetésétől ezúttal eltekintenék), akkor jó lenne kézzel foghatóvá tenni az egészet. Például egy, a szép emlékű Álmok álmodói kiállításhoz hasonló, NEM IDŐSZAKOS, HANEM ÁLLANDÓ(!) kiállítással, ami a kor igényeinek megfelelően már interaktív, trendi, modern, ténylegesen 21. századi.

Egy állandó épületben lehetne egy központ, amely nem csak fényképeken, hanem a maga valóságában is megmutatja a magyarság csúcsteljesítményeit és alkotói géniuszát. Mert az vitathatatlan, hogy van mire büszkének lennünk.

Akkor miért rejtjük el? Miért nem tesszük a kirakatba?

A turistáknak is kiszámíthatóbb lenne sok szempontból. Ha már megépül – szintén helyesen – a városligeti (kicsit kiherélt) múzeumnegyed, akkor ebbe a kulturális beruházási láncba simán befér egy Hungarikumok Háza (Központ, Center – mindegy is). S miután a Rubik-házról nincs hír manapság, ezért nem biztos, hogy a Duna partja olyan rossz helyszín lenne ennek.

De ez csak egy okoskodás a partvonalról. Igaz, a gyerekeimet inkább ide vinném, mint kopottas fényképeken kopottas szőttesek mutogatnék nekik.

A következő tanácskozáson akár erről is eshetne szó…

Címkék: hungarikum
https://ezatuti.blogstar.hu/./pages/ezatuti/contents/blog/25422/pics/lead_800x600.jpg
hungarikum
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?